PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

La FEGP vol arribar al miler d'associats l'any vinent i ser més forta per generar més riquesa per al territori

La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ha fet balanç aquest matí del segon aniversari de la gestació de la patronal, arran de la fusió entre l'Associació d'Empresaris del Gran Penedès (ADEG) i la Unió Empresarial del Penedès (UEP). Una patronal que actualment té gairebé 950 empreses, un 10% més que fa dos anys, moltes de les quals grans empreses que s'han sumat al projecte conjunt. Tant el president, Martí Sistané, com el president adjunt, Santi Carda, han fet un balanç molt positiu d'aquest bienni de "treballs intensos" perquè "no tenia cap sentit tenir al territori dues organitzacions empresarials diferents, això ens restava força, calia ser més eficicients per defensar els interessos del empresaris de les tres comarques que representem i millorar l'economia del nostre territori" assegurava el president. A més, la fusió els va permetre convertir-se en la cinquena associació empresarial més important de Catalunya".

Aquest fet "comporta una responsabilitat important i un creixement extramurs", més enllà de les tres comarques que representa la federació. Segons assegurava Sistané "estem encantats d'explicar què és el Gran Penedès perquè hi ha un desconeixement profund del nostre àmbit, per tant, tenim mota feina a fer".

El president ajunt de la FEGP, Santi Carda, apuntava que "el temps ens ha donat la raó. La competència entre les dues associacions no tenia raó de ser. La única solució per a ser més forts i importants al territori era fer pactes com els que es fan als governs i als ajuntaments, per tal de fer una federació més forta i amb més credibilitat. Abans ni uns ni altres sumàvem. Ara ens queda consolidar-nos i seguir creixent, perquè la societat canvia molt ràpidament". Carda hi afegia que "el sector requereix cohesió. Cal sumar i no dividir. Nosaltres som un lobby territorial que defensa coses no tangibles com el Corredor Mediterrani, millores als polígons, a les estacions, carreteres i altres infraestructures". Per això lamentava que "de vegades les empreses no valoren aquests intangibles, sinó la quota que han de pagar, quan nosaltres el que fem és vetllar per la riquesa del territori, establir una estratègia de futur, pensant en tots els sectors, i intentar influir en els governants per aconseguir millores per a les empreses". En aquest sentit, considera "una oportunitat" la constitució dels ajuntaments del proper dissabte per poder parlar amb els nous alcaldes i intentar aconseguir sinergies que facilitin aquest creixement i millora empresarial.

La federació també reclama a l’administració que impulsi mesures per millorar la qualificació dels treballadors i reforçar el transport públic intercomarcal. Segons la FEGP, la indústria és el sector més afectat per la manca de mà d'obra qualificada, tant pel que fa a enginyers d’alta formació com, de professionals d’oficis com fuster, electricistes, peons de la construcció o cambrers. Segons Carda, "sovint ens capfiquem en formar mà d’obra relacionada amb la tecnologia, quan, a dia d’avui és un sector que té poques mancances, mentre cada vegada hi ha més empreses amb dificultats de trobar professionals per feines".

El president de la FEGP, Martí Sistané, instava l’administració a dissenyar un model d’FP que “pensi en l’alumne” per tal de “crear vocacions”. “Ja no n’hi ha prou amb pensar que l’alumne vol una feina que li asseguri estabilitat tota la vida, sinó que hem d’aconseguir que aquell lloc de treball li agradi i el motivi”, ha assegurat. Creu que "el model econòmic i empresarial està canviant cap a un model més basat en el talent" i ha apuntat que "cal aprofitar les oportunitats que obre “la tercera corona metropolitana" i, en aquest sentit, ha insistit en la necessitat urgent de millorar el transport públic de la comarca per facilitar una millor mobilitat.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 109