PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors mobilitzen unes 500 persones i uns 300 tractors pels baixos preus del raïm

Unes 500 persones i uns 300 tractors han participat avui en la jornada d’aturada de la verema i de mobilització convocada per Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació de Viticultors del Penedès a l’Alt Penedès per protestar contra el preu del raïm i del vi base per a vi i cava. Les entitats han fet una crida per aturar la verema i no entregar raïm als cellers, davant l’anunci dels cellers més grans de retallar un 28% els preus en origen, tornant a cotitzacions de 1998.

La mobilització, sota el lema "Preus justos per al raïm i el vi base per a vi i cava. Per a la pagesia i el territori", ha començat amb una concentració a les 9h al costat del cementiri de Sant Sadurní d’Anoia, per iniciar la marxa cap a les seus d’empreses elaboradores i institucions. Després de traslladar-se fins a les seus de les Caves Codorniu i de les Caves Freixenet, els viticultors han anat cap a l’Ajuntament de Sant Sadurní, on han estat rebuts per l’alcalde, Josep Maria Ribas. Posteriorment s'han dirigit al celler Segura Viudas, a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, on els rebrà el tinent d’alcalde de Desenvolupament econòmic, Joan Manel Montfort, i a la seu del Consell Regulador del Cava, on seran rebuts pel president de l’entitat, Javier Pagés.

A les 17h els tractors iniciaran una marxa lenta des del Pavelló Firal de Vilafranca del Penedès fins a les Bodegues Torres i, tot seguit, fins al Celler García Carrión, on acabarà la mobilització de protesta.

Els representants de les tres entitats han llegit un manifest en el qual recorden els problemes que pateix el sector, lligats al domini de les companyies elaboradores que mouen més volum, que determinen el preu i els paràmetres de producció sense cap compromís amb els productors i el territori, i pensant només en la rendibilitat econòmica immediata.

Els convocants han destacat que el vi i el cava són productes lligats al territori i han demanat la implicació de tothom per no córrer “un greu perill de deslocalització”. Així mateix, han reclamat a les empreses que apostin inequívocament per la qualitat per no caure en la banalització del producte.

Per a les entitats, tot i que el cava acusa més la davallada de preus, aquesta també afecta el mercat dels vins. A més, consideren que els preus baixos que es volen imposar no són justificables, com tampoc ho son les retallades de compra a última hora, que aboquen a la pagesia a una situació difícil.

En el manifest, els convocants han posat èmfasi en què “uns preus tan baixos enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen, atès que no hi ha prestigi sense un preu digne i just per a tots”, i han exigit el compromís de tots els operadors per contribuir a prestigiar el producte de les denominacions d’origen catalanes. En aquest sentit, han exigit a les administracions, inclosa la local, que garanteixin l’equilibri territorial i intercedeixin davant les empreses; al Ministeri d’Agricultura, que limiti la inscripció de noves hectàrees de vinya a la DOP Cava, i al Departament d’Agricultura, que contribueixi a plantejar mesures per assolir un equilibri entre l'oferta i la demanda.

Pel que fa a les grans empreses compradores, les entitats reclamen que donin un valor adequat a la feina dels viticultors i al producte que els ofereixen, ja que el seu marge comercial no es pot incrementar posant en risc la viabilitat de les explotacions que els ofereixen una matèria primera de qualitat per elaborar el producte final.

 

0
0
0
s2smodern