PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

La DO Penedès estima en 1,5 milions d'euros l'afectació pels aranzels de Trump

Els productors de vi del Penedès han calculat que l'afectació pels aranzels que vol aplicar el govern americà al vi els pot afectar en un 1,5 milions d'euros. El president de la DO Penedès, Joan Huguet ha explicat que són "més de 330.000 ampolles les que es veurien afectades". Calcula, però, que aquests no són números exactes ja que a les vinyes del Penedès també es fan vins que surten amb DO Catalunya i aquí "l'afectació seria major", ha dit Huguet. El president de la DO Penedès també ha explicat que començaran a fer gestions amb la Federació Espanyola del Vi i amb l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) per fer un "front comú" i "evitar" l'aplicació d'aquests aranzels.

JARC demana una PAC més forta per pal·liar els efectes dels aranzels dels EUA

D'altra banda, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha assistit, aquest matí a la reunió de la Taula Agrària que Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca (DARP) ha convocat amb caràcter d’urgència per tractar el tema dels aranzels del 25% que Trump vol aplicar a partir del 18 d’octubre a l’oli, el vi, el formatge, el porcí i la fruita espanyols, entre altres productes.

A la reunió, que ha començat a les 12h, al Parlament de la Generalitat, Xavier Vela, president de JARC, ha reclamat “una Política Agrària Comuna (PAC) més forta”, per poder fer front a les conseqüències del gravamen i poder continuar millorant en aspectes essencials a la política agrària comuna com son la sostenibilitat i el benestar animal. L’entitat recorda que la dotació de la PAC fa anys que registra una tendència a la baixa.

Impulsar la promoció dels sectors afectats

JARC lamenta “que els agricultors siguin novament moneda de canvi”, com a conseqüència en aquest cas, de la decisió de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) sobre els subsidis dels països europeus a l’Airbus i que els responsables de la Comissió Europea d’aquesta mala gestió n’assumeixin ara la responsabilitat i donin resposta als afectats pels aranzels. L’entitat demana que es creï un Fons de Garantia per poder compensar les pèrdues que acaba patint el sector primari derivades de decisions comunitàries que li són totalment alienes.

Segons es desprèn de les dades aportades per l’ICEX amb relació al volum que les empreses catalanes van vendre l’any passat als EUA, els principals productes afectats a Catalunya, seran, l’oli d’oliva (52 milions d’euros), el vi (27,9 milions d’euros), la carn de porc (22 milions d’euros) i el formatge (0,6 milions d’euros), que sumen un total de 103 milions d’euros, un 4% de les exportacions a Nord-amèrica.

L’entitat Agrària ha demanat que tan Prodeca, depenent del Departament D’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), com l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), adscrita al Departament d'Empresa i Coneixement, concentrin més recursos i  impulsin noves accions en promocionar els sectors més  afectats per la mesura.

 

0
0
0
s2smodern