PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

El Pacte del Penedès Marítim reclama a la Generalitat el compromís de bonificar la C-32 i millores en transport públic

Els actuals alcaldes i alcaldesses dels municipis que conformen el pacte Penedès Marítim, Cunit, Calafell, Segur, El Vendrell, Cubelles, Sitges, Sant Pere de Ribes i Vilanova i la Geltrú així com els consells comarcals han subscrit l'acord rubricat a finals de l'anterior Mandat Corporatiu i s'han compromès a “reprendre i començar a planificar accions per tal que la Generalitat contempli ja en els nous pressupostos que està elaborant solucions per al territori”.

La primera trobada amb els nous representants sorgits de les eleccions municipals té com a objectiu treballar conjuntament per aconseguir de la Generalitat el compromís, a través dels nous pressupostos del govern català, per bonificar la C-32, “que un any més de manera automàtica hem vist com s'han apujat els peatges”, segons explicava ahir l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré. En aquest sentit, es pretén "la gratuïtat del peatge de Cubelles i una bonificació del 50% en el peatge de Vallcarca” tal i com s'aplica en d'altres indrets del país com l'AP7 o bé el túnel del Cadí.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú Olga Arnau va explicar que, en primer terme es demanarà una reunió amb els vicepresident i responsable d'Economia Pere Aragonès i amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per abordar les necessitats del territori en matèria de mobilitat. Olga Arnau va posar l'accent tant en les millores i bonificacions que es puguin aplicar a la C-32 com en matèria de transport públic entre els municipis del territori. Per a l'alcaldessa, la trobada d'ahir “és el punt de partida per renovar l'acord del mandat anterior i abordar propostes més contundents de possibles accions si no rebem l'atenció, la resposta i la celeritat que hi ha d'haver en l'execució d'aquesta resposta per part de la Generalitat”. Olga Arnau considera que “mentre estem pendent de si es pot aplicar o no la vinyeta, no podem tenir tots aquests municipis menystinguts”.

L'alcaldessa Arnau va recordar que el nostre territori ha estat objecte “d'indefinició i no hem estat contemplats quant a les inversions i el manteniment de les infraestructures. Aquest territori fa més de deu anys que no té una inversió important, que ens equipari amb la resta”. L'alcaldessa, que també és presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, va afirmar que “no volem menystenir cap territori del país però reivindiquem les nostres infraestructures i dotacions. Hem estat la vuitena Vegueria, hem sigut els que més hem trigat a tenir un nom com a espai definit i també som els darrers amb les balances fiscals amb Catalunya. No tenim la inversió que hauríem de tenir i estem menystinguts vers el país com podria estar Catalunya vers Espanya”.

Quant a la mobilitat en transport públic entre aquests municipis i comarques, va recordar el projecte de la línia de tren orbital “que ja comptava amb un avantprojecte sobre la taula, que amb la crisi es va oblidar i ara es troba en via morta”. Olga Arnau ha destacat que “aquest era un projecte important per unir aquesta part de la costa entre les dues grans capitals Barcelona i Tarragona amb la Catalunya central”. En un moment com l'actual en que cal anar cap a la sostenibilitat en tots els àmbits, l'alcaldessa Arnau va afirmar que “cal promoure el transport públic tant per la xarxa de rodalies cap a Barcelona, que tenim sobredimensionada de capacitat com cap a Tarragona, on a causa del corredor Mediterrani s'ha perdut la línia de la costa”. Aquests fets, apuntava Olga Arnau “són un perjudici per als nostre municipis i per aquest motiu cal que el govern s'assegui i parli amb aquest territori que avui per avui té un greuge vers la resta de territoris del país”.

Per a la C-31, que encara espera l’execució del projecte de remodelació per al seu pas per Cunit aprovat el 2017, s’exigeixen actuacions immediates per reduir l’impacte d’aquesta via tan transitada amb trams que formen part de la trama urbana dels municipis i reduir-ne la sinistralitat. La gratuïtat del peatge de Cunit/Cubelles de la C-32 contribuiria, a la vegada, a la descongestió de la C-31.

El Pacte del Penedès Marítim no descarta noves mobilitzacions si no s’atenen les seves reivindicacions i també demana una Taula de mobilitat per a fomentar el transport públic.

0
0
0
s2smodern