PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Dona llatinoamericana que treballa en el sector domèstic, el perfil de l'immigrant atès pel CITE a Vilafranca

El sindicat CCOO ha presentat aquest matí a la seu de Vilafranca la Memòria del Centre d'Informació per a Treballadors/es Estrangers/res (CITE) de l'any 2019, que analitza la situació de les persones immigrades ateses a la comarca. El 62,1% dels consultants no tenen l'autorització de residència perquè "per accedir-hi han de tenir un contracte d'un any com a mínim a jornada complerta i això és molt difícil avui dia, amb la precarietat laboral que hi ha", segons explicava la secretària de Socioeconomia i Aliances Socials de la Unió Intercomarcal de CCOO Baix Llobregat-Alt-Penedès-Anoia i Garraf, Saida Ehliluch El Antit.  D'aquest 62%, el 45% treballen en el mercat negre.

El perfil de l'immigrant que va a les oficines del CITE a Vilafranca són "dones llatinoamericanes que treballen en el sector domèstic i que són invisibles", apuntava Saida Ehliluch. 

Un 66% de treball que realitzen tant homes (28%) com dones (38%) és irregular, per tant, no tenen dret a l'atur ni a cap de les prestacions socials. També indicava que "molts porten molt de temps a l'atur i perden la situació de regularitat, fet que arrossega i acaba afectant la resta de la família. Molts infants, per exemple, no poden fer extraescolars o viatges de finals de curs, fet que agreuja les desigualtats als centres educatius". Ehliluch també apuntava que per demanar cita prèvia per als documents d'identitat s'està una mitjana de quatre mesos, motiu pel qual demanava "solucions urgents".

L'any passat es van realitzar 274 visites al sindicat i 487 consultes, la majoria de les quals per casos relacionats amb l'arrelament social (15,8%), el reagrupament familiar (12,5%) i la sol·licitud de targetes comunitàries (14,6%),el visat o la documentació per obtenir la nacionalitat espanyola (10,5%).

Per països d'origen, el 24,7% provenen del Marroc i més del 55% de diferents països de Llatinoamèrica (Colòmbia, Perú, Bolívia, Hondures, Xile, Brasil, Argentina). D'aquests darrers, el 61% dels immigrants que venen a la vila són dones que després de fer el seu projecte de vida, demanen el reagrupament familiar. Per edats, el 63,7% són persones d'entre 32 i 51 anys, el 50% estan casats, i el 71,4% viuen amb la família. La majoria tenen un nivell d'estudis bàsic o mitjà i la majoria entenen el català.

 

 

0
0
0
s2smodern