PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

El 2017, cridat a superar el seu predecessor, es presenta com un any més incert de l'esperat

Dos dels sectors claus, el de l'automoció i el turisme, esperen seguir creixent a un bon ritme, fet que permetrà a l'economia créixer al voltant del 3%

Redacció | Olga Aibar - Lídia Oñate .- Malgrat que el 2016 va ser el millor any després de la crisi econòmica, per a alguns sectors no va a acabar de despuntar tal com preveien. El primer semestre va deixar un bon volum de vendes en pràcticament tots els àmbits de l'economia, mentre que passat l'estiu, la tendència positiva es va contraure deixant un regust amarg a més d'un empresari.

Aquest 2017, doncs, ha començat amb certes llums i algunes ombres, tot depenent del sector i empresa. Tanmateix, les prediccions a nivell general contemplen un creixement al voltant del 3%, com a resultat de sectors que confien seguir a l'alça com són el de l'automoció i el turisme, entre altres.

 

Optimisme moderat de les patronals empresarials

Sobre les perspectives per al 2017 el president de l’Associació d’Empreses de l’Alt Penedès i el Garraf (ADEPG), Martí Sistané, apuntava a Penedès Econòmic que “tot i que l’economia continuarà millorant, es mantenen certes incerteses. Els experts estimen un creixement global al voltant del 3%, amb creixement econòmic a Àsia, Europa, Amèrica Llatina i Rússia. Malgrat la seva desacceleració econòmica, la Xina continuarà amb un creixement al voltant del 6%. Les incerteses se centren en l’evolució dels preus de les matèries primes i en particular del preu del petroli, les negociacions del divorci del Brexit, les politiques de Donald Trump als Estats Units, els dubtes en els resultats sobre les properes eleccions a França o Alemanya i una potencial crisi a la Xina”.

A Catalunya les previsions econòmiques s’estimen al voltant d’un 2,4%, cosa que representaria un creixement més moderat que el 2016, però aquest creixement tampoc està lliure d’incerteses. La forta pujada dels preus dels lloguers i l’increment del preu de l’habitatge, molt per sobre de les pujades salarials o dels preus comercials, alentiran el consum de les famílies i la contractació a les empreses. D’altra banda l’evolució dels tipus d’interès i les dificultats d’accés al crèdit de moltes empreses poden empitjorar encara més aquesta situació.

Malgrat això des de l’associació són “moderadament optimistes, ja que les informacions que ens transmeten les nostres empreses associades és de manteniment del creixement durant aquest exercici. Potser també perquè les empreses, d’ençà de la crisi, estan avesades a treballar amb entorns d’incertesa, augmentant la seva flexibilitat i capacitat d’adaptació”. assegurava.

L’any ADEPG està dedicat a l’eEconomia digital, terme que va aparèixer per primer cop l’any 1995 encunyat per l’economista Don Tapscott, en el llibre L’Economia Digital: Promesa i perill a l’Era de la Intel·ligència en xarxes. 

Avui per avui “és àmpliament acceptat que el creixement de l’Economia Digital té un impacte generalitzat en tota l’economia. A causa de l’alt impacte esperat, les empreses han d’actuar i donar resposta al canvi de paradigma que ha transformat el creixement l'economia, així com l'ocupació i els llocs de treball, que en un futur no molt llunyà podria estar caracteritzada per la independència i la flexibilitat laboral", indicava Sistané. Segons un recent informe d'Accenture Strategy, "la transformació digital és una de les grans palanques de creixement econòmic, l'aportació de l'economia digital al PIB espanyol és del 19,4% i al 2020 arribarà al 22%, podent arribar al 24% si es realitza una inversió en acceleradors digitals, potenciant aspectes com impulsar l'emprenedoria, un accés més fàcil al finançament o una millor regulació.

Pel que fa a l’associació com a representants de les empreses del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès “mantindrem una actitud crítica, oberta i dialogant amb tots els actors politics, econòmics i institucionals del nostre territori per tal de defensar i millorar la situació del teixit empresarial, així com de la societat en general”.

Per la seva banda, el president de la Unió Empresarial del Penedès (UEP), Santi Carda, explicava que els preocupava principalment la situació econòmica del Baix Penedès, que no remunta al mateix ritme que les altres comarques catalanes i les perspectives d’ocupació no milloren per a la comarca amb més atur de Catalunya. També el fet que “molts petits negocis estan tancant portes, sobretot aquells que estan situats al centre de les ciutats”. Tanmateix, apuntava com un aspecte positiu el fet que el sector de la construcció està creixent i incrementant la seva necessitat de mà d’obra, a causa de l’augment de la demanda de pisos.

A l’Alt Penedès es viu una situació més estable i el sector agroalimentari i vitivinícola tenen millors resultats. La preocupació, segons Carda, se centra en Freixenet, on s’espera que “els problemes interns no afectin les vendes, fet que suposaria una disminució de llocs de treball”.

Carda també explicava que en les reunions mantingudes amb patronals com Foment del Treball o FEPIME, “tothom comenta que es disminueix el nombre de socis, que hi ha menys espònsors i poc suport de l’administració, a més de poques subvencions. Per tant, és difícil sobreviure. El millor és buscar sinèrgies, sumar voluntats i tenir una mentalitat oberta”. Carda també avançava que, durant el primer trimestre d’aquest any, es podria produir la fusió entre les dues patronals penedesenques, l’Associació d’Empresaris del Penedès i el Garraf (ADEPG) i la UEP fet que “seria molt positiu perquè suposaria una suma de forces i sempre, de les fortaleses, en treus més beneficis”. Un altre dels objectius seria “poder arribar de forma més propera a l’administració”. Si les negociacions culminen amb un acord, la signatura es podria fer al Palau de la Generalitat, a proposta del mateix president, Carles Puigdemont, que en una reunió la tardor passada amb la junta directiva de la UEP va animar les dues entitats a “culminar el procés i ser un exemple per a tot Catalunya”.

 

Els sindicats reivindiquen més salaris i drets per als treballadors 

Per als sindicats, aquest 2017 ha de ser el de “l’inici de la reconquesta dels drets dels treballadors i la recuperació del poder adquisitiu perdut”, afirma Francesc Rica, secretari general d’UGT al Garraf, el Penedès i l’Anoia. Des del sindicat es proposen millorar els convenis col·lectius de les empreses per tal d’aconseguir una pujada salarial del 3%, que hauria d’ajudar a reactivar el consum. "Entenem que els treballadors no podran recuperar de cop el poder adquisitiu perdut, que els darrers anys ha disminuït entre el 10 i 15% a Espanya, segons el cas de cada empresa, però ara que comencem a tenir inflació és un bon moment per iniciar la recuperació”, comenta. A nivell general, Rica considera que “cal restablir l’equilibri entre treballadors i empresaris, que s’ha trencat i si no ho canviem, els treballadors podem arribar a perdre tot el que havíem aconseguit”.

Des de Comissions Obreres, mantenen la seva oposició a la reforma laboral i fan incís en la necessitat de “retornar als treballadors els drets perduts durant la crisi”, defensa el secretari general de la Unió Intercomarcal de l’Alt Penedès i el Garraf de Comissions Obreres de Catalunya, Albert Rodríguez. Considera que cal “desmuntar tòpics, ja que es parla molt de recuperació econòmica, però no s’està produint com ens agradaria perquè l’ocupació que s’està creant no és de la qualitat que voldríem. La gent que es reincorpora al mercat de treball ho fa en pitjors condicions laborals, econòmiques i socials”. També tem per les pensions futures i demana una reforma efectiva, ja que “s’ha buidat la bossa que teníem fins ara i les mesures que s’han pres no han funcionat”. A nivell local, Rodríguez creu que l’Alt Penedès ha suportat millor la crisi gràcies a la diversificació de la seva economia, i en el cas de les comarques de costa aposta per seguir potenciant el turisme i serveis, sense oblidar la indústria. “Que el nostre turisme es fonamenti en el sol és un problema. Per això, s’ha de basar en altres atractius com la gastronomia i els esdeveniments, tant d’oci com professionals, i tenir serveis de qualitat per poder oferir el producte durant tot l’any”, explica Rodríguez, que veu que amb aquest valor afegit “el sector podria generar llocs de treball de qualitat”.

0
0
0
s2smodern