PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

L’Agroparc Ametller Origen esdevindrà un model d’integració vertical pioner al món

Redacció .- El Grup AMetller Origen ha presentat públicament aquest migdia a l’auditori del Vinseum l’Agroparc de 121 hectàrees que projecta construir entre Sant Llorenç d’Hortons i Gelida.

A l’acte hi han assistit representants de diverses empreses de la comarca, de les patronals ADEPG i UEP, el director general de l’Institut de Recerca Tecnologia Agroalimentàries IRTA, Josep Maria Monfort, els alcaldes de Gelida, Lluís Valls, i de Sant Llorenç d’Hortons, Jordi Ferrer, entre altres personalitats.

El director general de l’empresa, Josep Ametller, ha indicat que “volíem presentar el projecte més endavant, quan el tinguéssim més tancat, però per evitar males interpretacions, ens hem hagut d’avançar uns mesos al que teníem previst”. Ametller ha explicat que  l’Agroparc serà “un centre de referència al món en innovació i integració de la cadena de valor agroalimentària: des del sector primari com e eix principal, passant per la transformació i acabant amb la comercialització directa, tancant així el cercle de l’economia circular”.  L’objectiu és explicar la cadena de valor del grup a la societat, revaloritzant els sectors productius, però sobretot de “convertir l’espai en la punta de llança d’una nova manera d’entendre l’alimentació sense residus químics”.

El projecte és pioner a Europa en implementar al sector agroindustrial els principis bàsics de la política energètica de la comissió europea, uns principis que han servit l’empresa perquè el procés productiu, el cicle de l’aigua, el cicle del carboni i el cicle del nitrogen es recolzin mútuament per minimitzat l’impacte medi ambiental de l’Agroparc.  

El visitant trobarà en primer lloc un aparcament, on haurà de deixar el cotxe perquè estarà prohibida la mobilitat per la zona en vehicles de motor, un primer edifici on el centre d’investigació agroalimentari IRTA tindrà un espai d’investigació, una àrea on hi hauran els obradors, l’àrea de bodega i cerveseria, la masia de Can Mata d’Abelló, que es destinarà a usos hostalers rurals, l’àrea de gestió i control, d’investigació i recerca, d’agrobotiga i una zona de destustació. Tots els edificis, que afecten menys del 10% de la superficie de l’Agroparc, es construiran de forma soterrada o semisoterrada, i en gran part, tindran les cobertes enjardines, per tal que el seu impacte visual sigui mínim.

Josep Ametller ha deixat clar que aquesta era una idea que, tant ell com el seu germà tenien en ment fa més de cinc anys, i que la intenció es desenvolupar-la per fases, i “si tot va bé, podria esdevenir una realitat d’aquí a uns cinc anys vista. La inversió prevista és d’uns 50 milions d’euros i suposarà la creació d’uns 700 llocs de treball, tant directes com indirectes.  

Segons el responsable de l’elaboració del pla especial de l’Agroparc, Marc Ribes, el projecte es planteja com a pla especial en sòl no urbanitzable perquè “l’objectiu és mostrar com la utilització de la terra per a la producció i transformació dels productes frescos provinents d’una agricultura saludable, així com la seva elaboració i la seva distribució, es fan conjuntament respectant els valors ambientals i del territori”. Ribes indicava que el seu disseny “sempre ha tingut coma primera premissa el mínim impacte ambiental i paisatgístic. Per això, des d’un inici s’ha descartat incloure la infraestructura logística”. També ha deixat clar que “l’àmbit en qüestió no es troba inclòs en cap espai natural protegit per xarxa Natura 2000 o PEIN i les zones de connector ecològic que en aquest punt es corresponen a les zones de fondos, torrent i fluvials, així com els sectors forestals, es conserven íntegrament”. Finalment, apuntava que “es va fer la recerca de l’emplaçament adient i es va escollit aquest per la seva dimensió, pel valor afegit que suposava per al territori i per la proximitat amb l’àrea metropolitana de Barcelona, entre d’altres motius”. 

Finalment, el responsable de l'àrea de cultius del Grup Ametller Origen, Jordi Ametller, ha tancat l’acte indicant que “la clau és la combinació d’una producció molt sostenible amb la seva elaboració per aconseguir tot el valor afegit que pugui donar una terra”. Nosaltres hem volgut posar el nostre gra de sorra a la revolució alimentària que ja està aquí” i apuntava que “aquest és un avantprojecte que es podrà esmenar, si cal, i sumar el que calgui sumar. Volem anar de la mà del territori. Si es fa en cinc o deu anys ja es veurà”.

0
0
0
s2smodern