PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Les empreses inverteixen més en l’anàlisi de dades per retallar els costos energètics

La companyia vilafranquina OpenDomo ha desenvolupat una plataforma a través de la qual els consultors energètics busquen com reduir-los

Redacció | Lídia Oñate .- Ja fa uns anys que les empreses van fixar-se com a prioritat retallar els costos. En el punt de mira es van situar els energètics, un dels principals esculls que han de fer front dia a dia per l’elevat preu de l’energia al nostre país.

En paral·lel, han anat proliferant empreses i professionals que ofereixen els seus serveis com a consultors energètics per tal de detectar on es produeixen els majors consums d’energia i de quina manera es pot reduir el cost de la factura. L’empresa vilafranquina OpenDomo és una de les companyies que s’encarrega de facilitar el camí als consultors, que requereixen una plataforma a través de la qual obtenen les dades de consum de les empreses. “Nosaltres oferim una solució per ajudar el seu client a estalviar”, explica Elisabet Cuenca, gerent d’OpenDomo. Amb aquest sistema i les mesures adients, les empreses poden arribar a estalviar entre un 20 i 30% del consum energètic. Des d’OpenDomo han fixat en quatre els nivells de solucions a l’empresa: validació de factures; monitorització del comptador de la companyia; fer submesures de la temperatura, l’aigua, llum i gas, entre d’altres; i l’automatització. “El primer que cal fer és revisar la facturació de la llum perquè hi acostuma a haver molts errors com la potència contractada”, comenta Cuenca. En aquest aspecte veu necessari fer una bona anàlisi de les potències a través de les corbes de càrrega, que permeten conèixer quin és el màxim de potència que necessita l’empresa i durant quins moments es fa servir. “Si es tracta d’un excés de potència molt puntual no surt a compte demanar més potència de l’habitual, sinó pagar una penalització”, argumenta. Aquesta mesura, sumada a un bon protocol de tancament que asseguri que durant les hores de tancament de l’empresa tots els aparells estan correctament apagats, ha fet estalviar més del 20% en algunes empreses. Entre els seus principals clients, destaquen l’administració local, “que té un potencial de millora molt alt”, i les empreses multipunts, és a dir, cadenes de botigues, forns de pa, supermercats... Segons Cuenca, “encara que gastin poc a cada punt, a nivell global de negoci el resultat pot ser important”.

Actualment, la majoria dels clients dels seus consultors es localitzen a Barcelona, Madrid i Sevilla, però també operen a l’estranger amb projectes a l’Argentina, Colòmbia, Xile i Portugal, entre altres països. “A Espanya hi ha molta competència al nostre sector i volem fer força en altres mercats”, comenta Cuenca, que afegeix que “el volum de negoci que podem aconseguir aquí és petit i per això preferim apostar per països com Anglaterra, on el nivell de vida (i de negoci) és més alt”. De cara al futur, l’objectiu és ampliar els clients al Penedès i obrir una branca de consultoria energètica que pugui ampliar el negoci també a nivell domèstic.

OpenDomo s’incorpora a un projecte pioner d’abast europeu

L’octubre de l’any passat OpenDomo va iniciar el projecte DREEAM, juntament amb un grup d’empreses del sector d’eficiència energètica a nivell europeu. Aquest és un projecte de quatre anys que se centra en la rehabilitació d’edificis residencials, en concret, dels d’habitatge públic, que representen un 12% dels immobles europeus i tenen un gran índex de millora. Actualment s’estan executant tres projectes més a les ciutats de Padiham (Regne Unit), Treviso (Itàlia) i Landskrona (Suècia). L’objectiu és reduir fins a un 75% el consum d’energia (davant del 40% que és l’habitual en aquests casos). De moment, però, només s’ha realitzat la fase inicial, que ha inclòs la visita a les tres localitzacions. “Ara començaran a posar els primers elements mesuradors per tenir registrades les dades, tant d’abans com de després, i així poder-ho avaluar”, explica Cuenca.

Un cop finalitzat el projecte DREEAM, els membres que hi han participat intentaran buscar potencials clients on aplicar-ho a la resta de països.

0
0
0
s2smodern