PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Les empreses familiars donen ocupació a 1,24 milions de persones a Catalunya

Cafès Novell, L’Espiga d’Or i Caves Nadal, van exposar les seves principals experiències en una jornada celebrada a Neàpolis, a Vilanova i la Geltrú

Redacció | Olga Aibar .- Tres empreses familiars del Gran Penedès, Cafès Novell, L’Espiga d’Or i Caves Nadal, van parlar sobre la importància dels valors en l’empresa familiar en un acte celebrat el 9 de maig a l’auditori Neàpolis de Vilanova i la Geltrú.

També hi van participar Pilar Marquès, directora de la Càtedra de l’Empresa Familiar de la Universitat de Girona, i Xavier Cambra, president de Transmission i assessor de famílies empresàries. L’obertura de la jornada va anar a càrrec de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i el president honorari de l’ADEPG, Joan Anton Matas, i la cloenda la va realitzar el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras.

El fundador de Cafès Novell, Ramon Novell, va explicar els orígens de l’empresa, les arrels de la qual es troben en la pastisseria que regentaven els seus pares i com la incorporació dels seus tres fills a la companyia va aconseguir modernitzar-la i convertir-la en un referent arreu del món. Novell va incidir en els principals valors de l’empresa, entre els quals destaca la seva responsabilitat social, a través de la certificació de l’origen del cafè, un fet que, per a ells, és un valor clau que la diferencia d’altres competidors. També la fidelitat dels seus comercials; “cal que els treballadors se sentin seva l’empresa, que estiguin orgullosos de treballar-hi i que la relació amb ells sigui sempre de cara a cara”, va assegurar. En el mateix sentit va indicar que “cal crear vincles amb els clients a partir de la relació personal”.

El director general de Caves Nadal, Xavier Nadal, va explicar que el seu avi va ser el fundador de l’empresa i que ara la tercera generació s’estava preparant per assumir en un futur les regnes del negoci, un fet que li preocupava ja que va preguntar als experts presents quin era el grau de supervivència d’una empresa familiar. Segons va constatar, “a casa nostra tenim clar que família i empresa han d’estar totalment separats, que estan per passar-s’ho bé” i assegurava que “nosaltres sempre hem sigut un i la conversa sempre ha estat en benefici de l’empresa, l’empresa era qui guanyava i de retruc, la família”.

Tot seguit, el forner Jordi Morera, cinquena generació de l’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú, va guanyar-se l’auditori amb les seves apassionades explicacions sobre la importància del pa elaborat de forma tradicional. Morera va afirmar que “les empreses familiars petites hem de tenir inventiva i ser molt flexibles. Nosaltres ho hem fet en tres claus: innovació, autenticitat i comunicació”.

La directora de la Càtedra de l’Empresa Familiar de la Universitat de Girona, Pilar Marquès, va indicar que el 85% de les empreses catalanes són familiars i ocupen 1’24 milions de persones. Marquès va destacar algunes de les qualitats de la majoria d’aquests negocis com “l’autenticitat, compromís territorial i emprenedoria” i va assegurar que “les empreses familiars treballen amb certa autonomia, amb lligams familiars i socials que es valoren. Controlen la reputació i se senten identificades amb el territori i amb l’empresa”.

Finalment, Xavier Cambra va indicar que “com a consultor, les empreses familiars ens piquen a la porta quan hi ha la mort del pare, una crisi... i els diem que això és una mala praxi. Igual que anem al metge a fer-nos una revisió, la família empresària hauria de ser previsora i no actuar a cop de crisi, però no hi ha manera que s’avanci als conflictes, que a vegades són crítics i fatals”. Cambra aposta per conservar els valors de l’empesa i reconstruir l’story-telling, el relat d’empresa que revela la història darrere el cognom de les empreses del nostre territori.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va cloure l’acte amb un discurs farcit de referències històriques, en el qual va remuntar-se als orígens del comerç i de l’economia catalanes. Va afirmar que “som un país que sempre ha hagut de mirar cap a fora per buscar el que no podia produir”, en referència als cereals i el sucre, entre altres aliments. Junqueras va parlar dels reptes del país i va indicar que una de les claus del futur està en la competitivitat, en l’eficiència dels transports i en l’accés al crèdit. Segons va afirmar: “Les empreses familiars poden ser grans. Bona part de les alemanyes ho són” i indicava que des de Catalunya s’incentiven en aspectes com els 3.700 milions d’euros en crèdits i avals que l’Institut Català de Finances ha destinat en els darrers cinc anys a 12.000 empreses i emprenedors per a projectes d’innovació, internacionalització i competitivitat.

0
0
0
s2smodern