PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

La nova llei de l’autònom posa el focus en una tarifa plana i la conciliació

El proper 1 de gener entraran en vigor totes les mesures que ha posat en marxa el govern estatal per millorar la situació dels autònoms

Redacció.- La Llei de reformes urgents del Treball Autònom entrarà plenament en vigor el proper 1 de gener i ho farà amb alegria moderada, ja que malgrat incorporar mesures necessàries i reivindicades per molts autònoms, també pateix certes mancances.

El passat 2 d’octubre es van posar en funcionament mesures per augmentar la protecció social com estendre les bonificacions del 100% de la base de cotització per als autònoms durant les baixes de maternitat, paternitat, adopció, acolliment i risc durant l’embaràs o lactància, sense necessitat que hagin de ser substituïts per un altre treballador. Tanmateix, altres mesures és previst que es facin efectives a principis de 2018 com l’ampliació a un any de la tarifa plana de 50 euros per a nous autònoms, l’augment de les bonificacions de la tarifa plana fins als 24 mesos (els sis mesos següents als dotze mesos de la tarifa de 50 euros hi haurà una bonificació del 50%, que serà del 30% en els últims sis mesos) i la reducció a la meitat dels recàrrecs per retard en els pagaments a la Seguretat Social.

També entraran en vigor l’1 de gener de 2018 les deduccions en l’IRPF per assegurances de malaltia, per les despeses de subministrament d’aigua, llum, electricitat i telefonia per a l’habitatge habitual si l’autònom treballa des de casa (deducció del 30%) i per les despeses de manutenció. D’altra banda, l’1 de gener també es faran efectius els canvis en les altes i baixes en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA).

Des de l’assessoria GAG de Vilanova i la Geltrú fan una bona valoració de la nova llei de l’autònom. Per al seu director, Felipe Laborda, el més destacat és “l’ampliació de la tarifa plana en l’alta d’autònom i la reducció del període a dos anys per poder-la aplicar, la devolució d’ofici de l’excedent de cotització per als autònoms que es trobin en pluractivitat, la reducció al 10% el primer mes del recàrrec per impagament en termini i la inclusió de l’accident “in itinere”, entre d’altres. Tot i això, considera que resta pendent de reformar alguns aspectes: “l’existència d’un mínim exempt de quota, ja que ara no queda clar i es lliga més a la eiteració que a la quantitat. També una reforma més completa de la cotització dels autònoms per a les pensions”.

Amb tot, caldrà veure si aquestes mesures contribueixen a augmentar els autònoms, que a finals del mes de juny d’enguany superaven els 10.600 al Garraf i els 7.600 a l’Alt Penedès. 

Ampliar imatge:

0
0
0
s2smodern

               PENEDÈS DATA           

                L'INFOGRÀFIC             

 Ja és a la venda el número 83

 
OPINIÓ

El primer de l'any FEGP
Isidre Also Torrents
Disfuncions i altres malalties 
Martí Sistané Planella
La sentència de "La Manada" i l'opinió pública
Daniel Iborra Fort
Les claus de la internacionalització 
Gemma Beltran Aniento
Creadors del nostre destí
Begoña Cartagena Font
  

Cava en liquidació

Eric Enguita Albet
El valor d'un premi
Daniel Lafuente
Ostentació
Agustí Romeo Huguet

Hola RGPD 

Jordi Ventura Massó

Una visió de la realitat
Dolors Marín Tuyà