PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Impulsen el Pacte del Penedès Marítim per demanar rebaixes dels peatges i Rodalies


Els municipis de la zona sud de la C-32 crearan el Pacte del Penedès Marítim, una plataforma que vol “copiar” el model del Pacte de Berà. El nou acord es constituirà oficialment aquest mes de gener amb l’objectiu de demanar bonificacions al peatge de Vallcarca, la gratuïtat del peatge de Cubelles pels desplaçaments interns dels veïns i una revisió a la baixa de les zones tarifàries del transport públic. Segons els impulsors, la Generalitat demostra “manca de sensibilitat” amb el territori i exigeixen que se’l tingui en compte a l’hora de fixar els preus d’ús de les infraestructures. Inicialment, el Pacte del Penedès Marítim el formaran els consells comarcals del Garraf i el Baix Penedès, i els ajuntaments de Sitges, Vilanova, Cubelles, Cunit, Calafell i el Vendrell.
Aquest dilluns, les presidentes dels consells comarcals del Garraf i el Baix Penedès, Gloria Garcia i Eva Serramià, han anunciat la constitució del Pacte del Penedès Marítim, amb previsió que es formalitzi amb un acte conjunt amb els alcaldes de la zona abans que acabi el mes de gener. Ara per ara no s’ha concretat ni la data ni el lloc, a falta de conèixer la disponibilitat dels diferents alcaldes.
 

El que sí que han definit són els objectius de la nova plataforma institucional, que se centren en “reduir el greuge” dels peatges de la C-32 i de les zones tarifàries del transport públic. En el primer cas, es vol que els veïns del territori tinguin una “bonificació total” del peatge troncal de Cubelles –que des de l’1 de gener costa 4,14 euros- i que s’apliquin descomptes en el cas del peatge de Vallcarca –ara val 6,93 euros-. Les presidentes dels consells comarcals han insistit que és la única solució per reduir el trànsit de la C-31, que en el cas de les Costes del Garraf acull 18.000 vehicles diaris.

Pel que fa al transport públic, el Pacte del Penedès Marítim vol que el territori tingui “veu i vot” a l’hora de fixar els preus i les zones tarifàries. “El Baix Penedès i el Garraf, en el fons, també som àrea metropolitana de Barcelona, però mai se’ns té en compte”, ha lamentat Serramià, recordant que a les dues comarques hi ha tres zones de transport públic diferents malgrat la proximitat que tenen amb la gran ciutat. 

La intenció del nou acord territorial és poder “fer força” vers la Generalitat per a què sigui “sensible” amb els municipis del Penedès Marítim, seguint així els passos del Pacte de Berà, que el 2015 es va crear per reclamar la gratuïtat de l’AP-7 i la retirada dels camions de l’N-340 al Camp de Tarragona i al Penedès. Eva Serramià ha admès que la nova plataforma és una “còpia” del moviment de l’N-340 “perquè ha donat molt bons resultats”, recordant que ara els veïns poden circular gratuïtament per l’AP-7 entre Vilafranca Sud i Altafulla.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, s'ha mostrat avui "molt decebuda per la falta de sensibilitat de la Generalitat de Catalunya amb la comarca Garraf" per l'enèssim increment del peatge al Garraf. Així ho ha manifestat a través de les xarxes socials, on ha afegit que "anys de reivindicació i treball conjunt de tots els agents del territori han tingut la ignorància per resposta". Des de fa dos dies, el peatge de Vallcarca s'acosta perillosament als 7 euros.

Per la seva part, el govern del Consell Comarcal del Garraf ha fet un nou comunicat per rebutjar l'increment de preus als peatges i que afecta les tarifes de les barreres de Cubelles i Vallcarca, a l'autopista C-32, amb una puja de preus superior al 2%. Des del Consell Comarcal recorden a la Generalitat que en aquesta comarca no hi ha una "alternativa segura" de trànsit i asseguren que l'augment de preus "penalitza" ciutadania i empreses, tant del Garraf com del Baix Penedès. En aquest sentit reclamen "preus justos per a accedir a l’àrea metropolitana, per trencar finalment amb el greu desequilibri que suposa tenir una autopista en un territori que cada cop és més inaccessible". El Consell Comarcal reclama a la Generalitat que "agilitzi els treballs per implantar altres mètodes de finançament i pagament, i que es posin en execució el més aviat possible".

0
0
0
s2smodern