PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Sant Pere de Ribes regula els habitatges turístics per prevenir l'impacte negatiu del seu creixement desmesurat

El turisme a Sant Pere de Ribes s’ha convertit en un fenomen creixent que pot acabar condicionant l’accés a l’habitatge, les relacions socials i l’activitat econòmica. Si bé el sector té molts aspectes positius, una proliferació ràpida i desmesurada d’habitatges d’ús turístic pot provocar l’alteració dels preus del mercat de l’habitatge, la disminució de pisos de lloguer per a residents habituals o fins i tot el fenomen de la gentrificació (perill d’expulsió de la població resident).

Aquest efecte negatiu envers les possibilitats d’accés a l’habitatge és el que ha portat a l’ajuntament de Sant Pere de Ribes, després de suspendre des del mes de setembre de l’any passat la tramitació de noves llicències d’habitatges d’ús turístic, a encarregar un estudi i instrument de planejament urbanístic que reguli les condicions i els límits d’emplaçament d’aquest ús al terme municipal que, segons l’alcaldessa, Abigail Garrido, “ens servirà per tenir una contenció i tenir un sostre limitat per a aquest ús turístic dels habitatges”. El pla especial elaborat pretén evitar, en aquest context, “que l’impacte no ens faci pujar els preus dels habitatges; que aquesta activitat sigui en un percentatge petit ,de manera que la vida comunitària passi pel damunt de l’activitat turística; i que hi hagi justament una relació entre els equipaments hotelers, els allotjaments rurals i els habitatges d’ús turístics perquè conformin un equilibri en el qual sobretot la vida de les persones tingui cabuda en el municipi i no sigui interpel·lada per altres tipus d’activitats que no ho fessin possible”.

Segons el cadastre, el 2019 a Sant Pere de Ribes hi ha 13.822 habitatges. D’aquests s’han localitzat un total de 352 Habitatges d’Ús Turístic (HUT), 5 Hotels i/o Hostals i 2 Allotjaments rurals. La localització d’aquests allotjaments turístics constata que la distribució no és homogènia en el territori, acumulant-se preferentment en els principal focus d’atracció turística com són les zones properes a la costa i el nucli de Ribes. Les zones amb més incidència dels HUT sobre els habitatges i població existent es localitzen en les urbanitzacions properes a la costa i destacar a les urbanitzacions que són adjacents o tenen continuïtat amb el municipi de Sitges, com Vallpineda, on el 14,48% dels habitatges existents són HUT i per cada 1.000 habitants hi ha 112,5 HUT. També les urbanitzacions de Rocamar, Els Colls, els Cards o Mas Alba tenen xifres que oscil·len entre el 5% i el 12% d’HUT respecte el total d’habitatges.

Des del 2015 el nombre d’establiments turístics al municipi ha augmentat, passant de 100 HUT el 2105 als 352 del 2018. L’increment més important es va donar entre els anys 2016 al 2017 passant de 145 a 252 Habitatges d’Ús Turístic. La relació d’HUT respecte al total d’habitatges també ha crescut en aquest període, passant del 0,73% del 2105 al 2,55% del 2018, i s’ha incrementat el pes d’aquesta tipologia d’establiments respecte al total d’HUT de la comarca.

 

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha explicat que “volem tenir oferta pública d’habitatge per als veïns i les veïnes de Sant Pere de Ribes i, per tant, hem de valorar també la resta d’ofertes del mercat per tal d’intentar regular i que no impacti en el preu de l’habitatge”. “Aquesta regulació i la construcció de nou habitatge protegit per a les persones del municipi és una de les línies prioritàries”, ha afegit. En aquesta la cap de l’executiu local ha avançat que “a més de la compra d’un bloc sencer d’habitatges estem acabant uns altres 16 i estem tancant amb l’INCASOL un acord per construir dos blocs de pisos més d’entre 45 i 48 habitatges, de manera que podem anar augment paulatinament l’oferta d’habitatge públic al municipi”.

 

0
0
0
s2smodern