PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Els ingressos dels serveis d’esports municipals van arribar a caure fins a un 95% durant la crisi sanitària el 2020

Els serveis d’esport municipals porten un any fent esforços per fer front a la crisi que els ha situat, com a tants àmbits, en un context de dificultat excepcional. A l’inici de l’estat d’alarma, l’abril de 2020, la despesa d’aquests serveis no va arribar al 50% de la generada el mateix mes l’any anterior, però això no va suposar un estalvi, ja que els ingressos en concepte de taxes i preus públics van  caure aquell mes un 95%. Aquesta i altres dades s’extreuen de l’estudi Anàlisi de la incidència de la COVID-19 a l’esport local, un treball que la Diputació de Barcelona ha publicat en format digital, i que recull dades del sector esportiu des de la declaració de l’estat d'alarma fins al juliol de 2020. 

L’objectiu del treball, que aplega informació de 100 municipis de la demarcació de Barcelona, excloent-hi la ciutat de Barcelona, i que ja s’havia anat difonent segmentat per mesos abans de publicar-se íntegrament, ha estat avaluar l’impacte de la pandèmia sobre l’esport local en una primera fase –fent-ne visible l’evolució-, per ajudar els ens municipals a planificar les actuacions més oportunes per fer front a la situació. I també, perquè puguin anticipar-se i plantejar escenaris futurs segons l’evolució de la crisi.

La disposició de dades des del mes de febrer -mes en que encara no havia esclatat la pandèmia- així com de les corresponents a l’any anterior, ha permès establir anàlisis comparatives i avaluar l’impacte en diferents àmbits: recursos humans, instal·lacions esportives, activitats i esdeveniments, entitats esportives, recursos econòmics i actuacions enfront la crisi sanitària.

La situació econòmica dels serveis esportius municipals es veu agreujada, segons l’estudi, per les despeses excepcionals per tal d’adaptar les instal·lacions esportives municipals a la normativa vigent per poder tornar a oferir activitat amb totes les garanties de qualitat i seguretat requerides.

La publicació també descriu una realitat on la irrupció del treball no presencial, sobretot al mes de maig, es produeix a  gairebé la meitat de municipis, on es teletreballava al 100%. 

La reobertura de les instal·lacions va ser progressiva, i es pot veure com les sales esportives i les piscines cobertes van ser els darrers espais a assolir el 100% d’obertura i rebre practicants.

Les activitats esportives virtuals han estat també un dels elements més significatius dels mesos de més afectació de la COVID-19, i es van convertir en  l’oferta clau que va permetre fer accessible l’activitat física i l’esport a la població.

Els esdeveniments esportius també van patir els efectes de la crisi sanitària i es van cancel·lar en gran mesura. De març a juliol del 2020 només es van dur a terme un 20,5% dels esdeveniments realitzats al 2019 en el mateix període.

Precisament, la suspensió d’activitats, juntament amb la gestió dels ingressos per quotes així com el tancament de les instal·lacions esportives van ser els 3 principals motius de preocupació de les entitats esportives, segons la informació recollida a l’estudi.

Prop d’un 70 % dels municipis participants van rebre suport de la Diputació de Barcelona

Davant la situació d’emergència, segons l’informe, molts dels municipis han teixit lligams de col·laboració tant amb altres serveis municipals com amb altres municipis per unir esforços. Alhora, els ens municipals han rebut ajuts i suport des de les administracions en major o menor mesura. 

La Diputació de Barcelona ha estat l’administració que més suport va donar als municipis de la demarcació; concretament un 67,8% del total de participants en van rebre el suport. D’aquests, un 25% eren municipis amb més de 30.000 habitants, i un 47,5%, municipis amb una població de 5.000 a 30.000 habitants. 

El suport donat va ser principalment a través d’assessoraments (88,9%), aspectes relacionats amb les instal·lacions esportives (31,1%) i materials (28,95).

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 108