PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

La Diputació de Barcelona ha fet la inversió més gran de la seva història a l'Alt Penedès i el Garraf en els tres primers anys de mandat

"La Diputació de Barcelona ha fet la inversió més gran de la seva història a l'Alt Penedès i el Garraf". Amb aquesta frase, el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, va presentar ahir l’acció de la corporació durant l’actual mandat a l’Alt Penedès des del saló de plens del Consell Comarcal de l'Alt Penedès.

En els tres primers anys de mandat, l’ens ha destinat més de 38,34 milions d'euros a l'Alt Penedès en el marc del Pla Xarxa de Governs Locals, fet que suposa un increment del 62,75% en comparació amb la inversió realitzada durant el mandat 2008-2011 (23,56 milions d'euros).

El foment de l'ocupació ha estat un dels eixos principals d'aquest mandat de la Diputació barcelonina. En aquest àmbit, l'ens hi ha invertit més de 3,87 milions d'euros al llarg dels tres darrers anys a l'Alt Penedès. Un segon eix ha estat el Servei Local de Teleassistència, que dóna cobertura a 2.395 persones usuàries de la comarca de l'Alt Penedès, amb un pressupost per al 2018 per a tota la demarcació de 12,36 milions d'euros, dels quals un 47% són aportats per la Diputació. La tercera branca que ha destacat Castells són els 1,63 milions d'euros que la corporació ha destinat al finançament de les llars municipals d'infants de l'Alt Penedès entre el 2015 i el 2018.

L'equilibri territorial ha estat un dels principals motors d'acció del mandat. Per aquest motiu, la Diputació hi ha destinat 2,3 milions d'euros al desenvolupament local de l'Alt Penedès. Aquest programa permet realitzar, als governs locals, actuacions en equipaments, infraestructures i béns locals, tant en inversió nova com de manteniment, reparació i conservació. La Diputació també dóna suport econòmic als projectes impulsats des de la comarca que reben finançament FEDER com el Penedès 360º (Consell Comarcal de l'Alt Penedès), la fase 2 del VINSEUM, "Penedès sostenible i saludable" (Ajuntament de Vilafranca), i "Ceps auto resistents. Anàlisi i Validació de l'aptitud enològica (Ajuntament de Subirats). A més, ha impulsat les obres per permetre que la fibra òptica arribi a sis municipis i 7.794 habitants potencials de l'Alt Penedès. Les obres, començades l'estiu passat, han tingut un pressupost de licitació d'1,67 milions d'euros i han afectat a 20,9 km de carreteres de la comarca. Finalment, la corporació ha destinat 1,27 milions d'euros a la millora i reforma d'edificis singulars i elements patrimonials en dotze actuacions a l'Alt Penedès.

Segons va assegurar Castells, "nosaltres fem servir la tècnica Johan Cruyff, que els diners han de ser al territori. Si volem crear una societat que cregui en la política, hem de destinar-hi recursos". També va afirmar que "moltes vegades no som conscients de la feina que es fa a la Diputació. Hi ha una capa d'invisibilitat que volem ajudar a destapar". Tanmateix, a preguntes de la premsa, no va voler detallar cap de les prioritats de la comarca perquè "cada ajuntament té les seves, en funció de les seves necessitats".

El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, va destacar la importància de la tasca de la Diputació de Barcelona, sobretot per als ajuntaments més petits, "sense el suport de la qual no es podrien realitzar inversions o millores en molts àmbits". La presidenta del Consell Comarcal del Garraf,  Glòria Garcia, també va destacar la importància del treball conjunt que es realitza entre els ajuntaments, els consells comarcals i la Diputació i "la bona entesa que es produeix entre les tres administracions".

Finalment, l'alcade de Vilafranca i delegat territorial del Govern de la Generalitat al Penedès, Pere Regull, va afirmar que "aquesta entitat és i ha estat fonamental per al país, en uns moments de crisi forta. Sense la Diputació i la seva implicació en el món local, molts pobles petits díficilment podrien tirar endavant".

0
0
0
s2smodern