PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Sis cavistes creen la marca Corpinnat per potenciar els vins escumosos de qualitat elaborats al cor del Penedès

Ahir al matí es va presentar a la Fassina de Can Guineu de Sant Sadurní "Corpinnat", la nova  Marca Col·lectiva  de la Unió Europea impulsada pels cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté Coca i Torelló, que vol prestigiar els vins escumosos del cor del Penedès.

La nova marca pretèn integrar els elaboradors del territori que acreditin els exigents estàndars de qualitat del nou reglament d’ús: collita manual, raïm ecològic certificat, utilització de varietats històriques, viníficació íntegra a la propietat, criances superiors als 18 mesos, i un preu mínim garantit al viticultor, regulat amb compromís contractual fins als 0,70 euros/kg en quatre anys.

Tot plegat per “generar més valor al cava i al territori”, segons assegurava Xavier Gramona,  i amb un clar compromís amb l’origen, el viticultor, el paisatge, les varietats mediterrànies i el procés d’elaboració, entre altres valors. Gramona assegurava que ““la iniciativa és integradora i pot ser insipiradora per al sector. Avui dia només es pot concebre un gran vi si té un carácter i aquest està relacionat amb el terrer”.

Ton Mata, copresident de l’associació AVEC (Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat), ha explicat que la marca comprèn una zona de 22.966 hectàrees de vinya ubicada a la depressió prelitoral del Penedès i les serres adjacents, en una àrea geogràfica que aglutina 46 municipis-tots els de l’Alt Penedès, i alguns del Baix Penedès, l’Alt Camp, l’Anoia i el Baix Llobregat-,on, per raons geogràfiques, geològiques, climàtiques i socials, sempre s’hi han cultivat varietats autòctones per a l’elaboració de vins escumosos. La superfície de vinya Corpinnat representa el 61% de la superfície de plantació del cava, que és de 37.706 hectàrees. Les sis caves que formen aquesta nova marca mouen dos milions d’ampolles l’any, però representen una tercera part de tot el cava gran reserva.

A primers d’octubre sortiran al mercat les primeres ampolles amb la marca Corpinnat, que  figurarà en un lloc central de l’etiqueta principal de tos els escumosos elaborats pels cellers adherits. Per fer efectiva la incorporació, aquests hauran de passar una auditoria externa inicial i una altra anual.

El projecte de Corpinnat arriba quatre anys després que la DO Penedès impulsés la marca ‘Clàssic Penedès’ per distingir escumosos de qualitat que no estaven inclosos a la DO Cavai dos anys després que la DO Cava també creaés el distintiu ‘Cava de Paratge Qualificat’. Tanmateix, des de l'associació apuntaven que Corpinnat és un projecte que pot aglutinar les dues distincions ja existents. 

0
0
0
s2smodern