PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

El Gran Penedès millora la seva competitivitat i escala posicions

L’Alt Penedès és la dotzena comarca catalana amb més avantatges competitius, segons l'Índex de Competitivitat Territorial presentat aquest dimarts per la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP).

La comarca va tornar a recuperar l'any passat part de la competitivitat perduda durant la crisi econòmica i va escalar una posició respecte a l'any anterior. La puntuació obtinguda va ser de 39,3 sobre 100, el valor més alt en la sèrie iniciada el 2009.
L'índex analitza 50 indicadors agrupats en deu dimensions o factors de competitivitat. Entre les fortaleses de la comarca es troben l'elevada disponibilitat de sòl, que la situa en la vuitena posició al rànquing comarcal, les infraestructures de transport i de comunicacions, i la innovació i desenvolupament tecnològic, on la comarca se situa en la desena posició. Pel que fa a les febleses, es troben la qualificació de la mà d'obra i dels recursos per a l'educació i la formació professional (24a posició al rànquing comarcal), el baix dinamisme registrat i l'escassa emprenedoria. 

Pel que fa a la comarca del Baix Penedès, guanya dues posicions al rànquing de competitivitat i se situa en la 18a posició, el segon millor registre de la sèrie iniciada el 2003. Tanmateix la recuperació no ha estat només en la classificació, sinó que també s’ha donat un increment en la competitivitat global. Com en el cas del Barcelonès i el Vallès Occidental, els principals reptes se situen en la sostenibilitat del model de desenvolupament, amb l’atur com a principal preocupació social i la gestió de l’impacte de l’activitat residencial i productiva en l’àmbit mediambiental. Pel que fa a l’evolució dels principals factors, les millores se situen en la dimensió de la innovació, amb un creixent desenvolupament dels serveis intensius en coneixement i de la protecció de les innovacions. 

Per la seva banda, el Garraf ocupa la 10a posició en el rànquing de competitivitat comarcal, una posició per sota de la que ocupava en les dues edicions anteriors, però aconsegueix mantenir-se en el grup de les comarques més competitives de Catalunya per tercer any consecutiu. Cal assenyalar que malgrat el pitjor comportament de l’ocupació, la comarca porta uns anys registrant un elevat dinamisme del seu teixit empresarial i també de l’emprenedoria. 

El director de l'Índex, elaborat per David Moreno, apuntava que "cal captar inversions i garantir una distribució de mercaderies més eficient. El desenvolupament de plataformes logístiques intermodals seria un factor de millora competitiva clau per al desenvolupament econòmic de la comarca, ja que incidiria en l'accés als mercats". Un altre dels reptes és “donar un major impuls als serveis educatius i formatius i incidir en la necessitat de qualificació professional en les especialitats professionals que requereix el teixit empresarial del territori”, entre les quals es troben la fabricació mecànica o es professions relacionades amb la renovació digital”.

0
0
0
s2smodern