Guia Peñín aplaudeix la DO Penedès per ser la zona “que s’adapta millor a les demandes del mercat”

Els tastadors de la Guia Peñín han aplaudit la “diversitat impressionant” de vins de la DO Penedès, assegurant que és la zona vitivinícola “que s’adapta millor a les demandes del mercat”. A punt d’acabar la visita de dos dies que han fet a la seu del Consell Regulador, aquest dijous els representants de la guia han destacat que enguany creixen els vins naturals, sense additius i fins i tot les mostres de vins elaborats en àmfores. Tot un seguit de detalls que “aporten complexitat”, han subratllat.

Al mateix temps, des de Guia Peñín han admès que l’avançament de la verema 2017 ha repercutit en la qualitat dels vins que estan sortint al mercat aquesta primavera. Mentre en els blancs l’efecte ha estat positiu perquè ha aportat més acidesa, en els negres s’ha constatat una certa “falta de maduresa”. En total, els experts han tastat 450 referències –una trentena més que l’any passat- i totes han obtingut una valoració superior als 82 punts, en una escala que va del 50 al 100.

Després de dos dies de tastos, els representants de la prestigiosa Guía Peñín Alberto Ruffoni i Juan Luis Morales han assegurat que han vist “bé” els vins de la DO Penedès, amb especial menció per la qualitat dels vins blancs, entre els quals el Xarel·lo es manté com a varietat insígnia i distintiva del territori. Alhora, han detectat un auge dels vins elaborats amb Xarel·lo vermell.

En concret, el tastador Alberto Ruffoni ha afirmat que els vins blancs tenen “una molt bona evolució” gràcies a l’efecte de l’avançament de la verema, mentre ha constatat que hi ha dos estils marcats en el cas dels vins rosats –un menys acolorit i afruitat, i un altre amb més mescla varietal-. Pel que fa als escumosos Clàssic Penedès, Ruffoni ha reconegut que en el moment de les valoracions a la premsa encara no els havien pogut tastar en profunditat, però ha assegurat que són una “molt bona proposta” perquè reforcen la “identitat local”.

En el cas dels negres, els tastadors han negat que existeixi cap “problema” amb els vins que tot just es comercialitzen ara elaborats amb la collita del 2017, però sí han reconegut que “hi ha matisos herbacis, amb certa sensació de falta de maduresa, malgrat a la boca siguin vins frescos”. Ruffoni i Morales ho han atribuït al fet que la collita va ser més curta perquè es va avançar l’inici de la verema. Amb tot, han augurat que el tast del 2019 oferirà millors resultats gràcies a l’evolució que adquiriran els vins de criança elaborats ara.

A nivell de puntuació, els representants de la Guía Peñín han declinat establir una marca mitjana, si bé han assegurat que les 450 mostres tastades superen els 82 punts. “Hi ha, però, diferents vins que actuen com a punta de llança durant diversos anys i sempre són de gran qualitat”, ha afegit Alberto Ruffoni, apuntant que es tracta de vins de grans cellers però també de petits elaboradors.

0
0
0
s2smodern