PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Caves Llopart obté el reconeixement de Les Flandes dels Casots com a Paratge Qualificat dins la DO Cava

Redacció.- El BOE va publicar dimecres el reconeixement d’un nou “Paratge Qualificat” denominat “Els Flandes del Casots”, propietat de la família Llopart. Amb aquesta nova incorporació, són tretze els “Paratges Qualificats” reconeguts per complir amb l’estricte plec de condicions imposats pel Consell Regulador del Cava. Així mateix, un altre paratge, “Can Bas”, propietat de l’empresa Pere Ventura, ha presentat la seva candidatura i aviat podrà obtenir aquesta distinció.

En aquest moment, únicament deu empreses han aconseguit accedir a aquesta categoria, "Cava de Paratge Qualificat", demostrant l'excel·lència i singularitat dels seus paratges. El president del Consell Regulador, Pere Bonet, destaca que "el Cava de Paratge Qualificat representa la cúspide de la piràmide de qualitat dels vins escumosos a escala mundial i culmina amb un procés de reconeixement global de l'excel·lència dels caves Premium".

El cava de paratge qualificat és una nova categoria pel segment premium que ha desenvolupat recentment el Consell Regulador del Cava. El paratge de Llopart havia estat aprovat ja fa un temps pel comitè de tast de caves de paratge del Consell Regulador del Cava i faltava l’aprovació del govern central.

El nom del paratge de Les Flandes dels Casots ens situa a un reducte format per un amfiteatre de vinyes, elevat sobre parets verticals de roca calcària de més de 12 metres d´alçada, de l’època del miocè ( 20 milions d’anys). En aquest indret es donen unes característiques úniques, privilegiades i perfectes per la producció de raïms amb la major expressió de la singularitat del lloc d'on procedeixen.

Les Flandes dels Casots és un paratge envoltat d'un immens pulmó de bosc mediterrani de pi i alzines amb una gran biodiversitat i on predominen infinitat de plantes aromàtiques. Es situa a una zona amb una altitud de 380 metres, uns 200 metres més elevat que el pla o depressió del Penedès i amb una orientació nord en obaga. Les hores d'insolació són limitades amb un accentuat contrast de temperatura dia-nit. Tots aquests factors, afavoreixen un alt nivell de maduració de la pell i una molt bona acidesa del raïm.

Les vinyes de Macabeu, Xarel.lo i Parellada d´aquest paratge varen plantar-se en vas entre els anys 1954 i 1978 i actualment tenen entre 40 i 65 anys. El seu cultiu, com totes les vinyes de l’Heretat de Llopart, és amb certificació ecològica i es porta a terme mitjançant els mètodes més ancestrals, evitant al màxim l’ús de maquinària pesada.

El rendiment en verema és inferior a 4.000 kg/ha, és a dir, menys d´1.5kg per cep. Com a fruit d’aquest paratge s’obtenen dos caves únics i singulars : el Llopart Ex-vite Brut i Llopart Original 1887 Brut Nature.

0
0
0
s2smodern