PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Neàpolis de Vilanova i la Geltrú impulsa el primer Silver Living Lab per desenvolupar solucions innovadores per a persones dependents

Redacció.- Neàpolis impulsarà la creació d'un espai de treball per a donar suport a empreses que desenvolupin solucions tecnològiques innovadores per a persones dependents. L'espai incorporarà un FabLab especialitzat en temes de dependència (Silver Living Lab).

El projecte es finançarà en el marc dels Projectes d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) emmarcats en la RIS3CAT i en el Programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020. Aquest programa dóna suport a projectes i accions de transformació econòmica sobre el territori que tinguin la innovació com un dels seus trets primordials. L'Agència pública d'innovació rebrà per aquest projecte una subvenció de més de 117.000€, d'un pressupost previst de més de 234.000€.

La iniciativa s'emmarca en un projecte de major abast territorial sota el paraigua del Consell Comarcal del Garraf com a coordinador dels organismes participants. En conjunt, el projecte comportarà una subvenció de més de 759.000€. Aquesta quantitat correspon al 50% del pressupost total que és de poc més d'1,5 milions d'euros. 

Entre els agents que desplegaran els projectes participen, a més de l'Agencia Pública d'Innovació de Vilanova i la Geltrú, l'Institut de Robòtica per a la Dependència; la Fundació Ave Maria de Sitges; l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú EPSEVG – UPC i el Consorci Sanitari del Garraf. Cadascun d'ells desenvoluparà projectes i iniciatives al voltant de la Gent Gran. Entre algunes d'aquestes hi haurà la recerca de solucions aplicades des de la robòtica en l'atenció a la dependència. També es fixaran en aspectes com l'atenció a la solitud, l'atenció geriàtrica i l'envelliment saludable, entre altres. Es tracta d'aplegar el conjunt d'activitats liderades per aquests agents en el territori de forma que, coordinats, permetin establir estratègies conjuntes. Fruit d'aquesta planificació hauran de derivar les accions per respondre a noves necessitats de la gent gran. 

El Silver Living Lab tindrà la seva seu a l'edifici Neàpolis . L'objectiu és generar un espai de confluència dels agents implicats: comunitat acadèmica, l'empresa publica i privada, ciutadania i teixit associatiu i l'administració publica perquè puguin treballar junts. Entre aquests agents hi haurà la universitat i centres de recerca, els centres sanitaris i d'atenció a les persones, empreses i empresaris del sector, a més dels estudiants. També serà inclosa la mateixa gent gran i els seus entorns familiars així com altres agents específics propis del perfil dels laboratoris de creació com la comunitat Maker local o les entitats de voluntariat que treballin de forma cooperativa amb aquests segments de població. 

Es tracta que, tots ells, compartint aquest ecosistema de treball i experimentació, facin aflorar i proposin noves iniciatives i projectes. Un dels col·lectius específics als quals caldrà també parar atenció serà el de les persones amb discapacitat. 

El Silver Living Lab que impulsarà Neàpolis serà un instrument més per a les actuals polítiques de la Unió Europea. Aquesta s'ha fixat com prioritari identificar 10 àrees on les Tecnologies de la Informació, Comunicació i la innovació tenen major potencial per a generar llocs de treball, nous nínxols d'ocupació i de creixement econòmic. Un cop identificats els camps amb major potencial de desenvolupament, caldrà posar les eines per estimular aquest model econòmic a partir de a projectes i serveis amb base d'innovació tecnològica.

Un dels objectius del Silver Living Lab serà identificar i planificar les millors pràctiques que donin solució a les necessitats de la Gent Gran i contribueixin al seu envelliment actiu i saludable, però també a mantenir la seva fortalesa com a baula d'una cadena de coneixement, expertesa i experiència capaç d'interactuar i oferir un retorn a la resta de la societat. És en aquest àmbit on les TIC poden ajudar a ser les impulsores d'aquests nexes d'unió. 

0
0
0
s2smodern

               PENEDÈS DATA           

                L'INFOGRÀFIC             

 Ja és a la venda el número 83

 
OPINIÓ

El primer de l'any FEGP
Isidre Also Torrents
Disfuncions i altres malalties 
Martí Sistané Planella
La sentència de "La Manada" i l'opinió pública
Daniel Iborra Fort
Les claus de la internacionalització 
Gemma Beltran Aniento
Creadors del nostre destí
Begoña Cartagena Font
  

Cava en liquidació

Eric Enguita Albet
El valor d'un premi
Daniel Lafuente
Ostentació
Agustí Romeo Huguet

Hola RGPD 

Jordi Ventura Massó

Una visió de la realitat
Dolors Marín Tuyà