PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Observem l’Objecte

L’Objecte és allò que observem, tenim al davant i que coneixem pels sentits o per l’enteniment. Tenim, obtenim, fem, desitgem objectes, o els prenem a la fi d’una acció o ens costen un esforç. Els objectes tenen estructura estable, permanent, funcional, útil i valuosa. Dels molts objectes que ens vénen a les mans, conservem aquells que ens funcionen, ens són necessaris o ens agraden.

Segons el Model Global de la realitat de Lluís Maria Xirinacs, l’Objecte no és la realitat, n’és part i objectivitat no equival a veritat. Quan objectivem o diem que parlem objectivament, ens considerem objectius o definim i perseguim objectius, anunciem que ens allunyem de la subjectivitat, consciència, sentiments i reflexions pròpies de qui observa a fi de cosificar, és a dir, fer que allò tingui caràcter d’objecte. En canvi objectem o considerem objectable quan ens oposem, combatem o rebutgem alguna cosa. O dit d’altra manera, quan fem, responem o refutem una objecció.

Són Objectes: Estructura. Complexitat. Complexió. Xarxa. Trama. Textura. Text. Espai físic i social. On. Situació. Posició. Ubicació. Lloc. Identitat. Camp. Constant. Alienació. Institució. Constitució. Patrimoni. Cos. Cosa. Element. Exterior. Memòria. Cultura establerta. Estabilitat. Equilibri. Sistema establert. Documents. Monuments. Relació estable. Contracte. Pacte. Signe d’identitat. Referència. Quelcom. Això. Part. Partícula. Particular. Límit. Frontera. Obstacle. Barrera. Oposició. Privacitat. Privació. Empresonament. Captivitat. Objectivitat.

I finalment, després de tantes coses, tornem a la nostra subjectivitat, parem l’orella al nostre dins, i aprenguem a conèixer aquest nostre tot i res indeterminat, inspirador, indefinit, ambigu i consentim-li algun equívoc. Observem-ne les rareses curioses, els senyals indefinits, no formulats, desdibuixats, aproximats, perquè és en aquest no res vibrant i oscil·lant on giravolten les ones, on nien les llavors fecundes i amb potencial fructífer, el desig i el que volem en esborrany o esbós. Res millor que anar aprenent a ser conscients de la nostra plenitud meravellosa, prodigiosa, màgica i renovadora en un ecosistema mental sostenible i reciclable.

0
0
0
s2smodern