PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

VIA FORA! Jovent

Escoltava l’altra dia a la ràdio que els joves d’avui tenen un “patrimoni” de 1.000€, quan fa 30 anys eren gairebé 30.000€, tot segons fonts europees. Aparentment sembla lògic, lloguer en comptes de compra, reducció del poder adquisitiu, salaris precaris i mercat laboral enfonsat...

Aviso, quan no hi ha futur per a la joventut, tota la societat camina cap a la decadència. No quedarà impune marginar a tantes persones amb tant futur per davant. Els danys afectaran negativament a l’economia, la salut, la demografia, la convivència, i la pròpia democràcia.

Segons aquestes investigacions de la UE (Eurofound 2016), l’atur dels ninis va suposar una pèrdua anual de 153.000 milions d’euros, un 1,2% del PIB d’Europa, que va patir un desocupació juvenil del 20%. Les enquestes mostren escenaris pessimistes sobre el seu futur, creixentment euro escèptic i nodrint els partits extremistes i nacionalistes. En les revolucions àrabs de 2010 i 2011, la participació de les generacions de joves ni-ni ha estat decisiva. Joves, alcem la revolució i també alcem el puny tancat!

Ara bé, crida l’atenció que hi hagi tantes persones desocupades i al mateix temps tant de treball per fer: habitatges per a persones sense casa, hospitals, etc... Diuen que falten capitals, cosa que no és cert ja que les cases podrien construir-se sense cost per les empreses constructores capitalitzades o els pisos dels bancs o del banc “dolent”. El capital, diu l’economia, no crea treball, el treball està aquí, és natural: hi ha moltíssim per fer. El que fa el capital és augmentar la productivitat: comprar una màquina que realitza el treball amb més rapidesa i eficàcia, el que suposa un augment de la capacitat adquisitiva de les persones.

Llavors, si naturalment hi ha tant treball -i no és necessari el capital-, algú està impedint que la gent treballi: els polítics, amb els seus impostos i les lleis laborals coactivament establertes. Ja que, per exemple, cobrar impostos carreguen el treball i, per tant, o no es realitza, o es fa en “negre” fora de la llei. Repic de campanes i Via fora! cridem els catalans!

0
0
0
s2smodern

               PENEDÈS DATA           

                L'INFOGRÀFIC             

 Ja és a la venda el número 83

 
OPINIÓ

El primer de l'any FEGP
Isidre Also Torrents
Disfuncions i altres malalties 
Martí Sistané Planella
La sentència de "La Manada" i l'opinió pública
Daniel Iborra Fort
Les claus de la internacionalització 
Gemma Beltran Aniento
Creadors del nostre destí
Begoña Cartagena Font
  

Cava en liquidació

Eric Enguita Albet
El valor d'un premi
Daniel Lafuente
Ostentació
Agustí Romeo Huguet

Hola RGPD 

Jordi Ventura Massó

Una visió de la realitat
Dolors Marín Tuyà