PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

PE 67 | 50 anys del Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

Redacció.- El Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya ha presentat els actes commemoratius dels 50 anys d’història del Festival de Sitges.

Amb nova imatge, però conservant com a emblema el clàssic goril·la i l’essència que el fa únic en el món, el certamen vol compartir la celebració del 50è aniversari amb el seu públic fidel i amb tots aquells espectadors interessats en el fantàstic i el cinema en un sentit ampli. El nou logotip és una adaptació de la històrica marca de Sitges i una reafirmació en la seva aposta pel gènere.

El cartell de la 50a edició fa referència al leit motiv del Festival –la figura de Dràcula– mite per excel·lència del fantàstic, aprofitant el 25è aniversari de l’estrena d’una pel·lícula tan definitiva com Drácula de Bram Stoker, de Francis Ford Coppola. El pòster, creat una vegada més per l’agència China, recupera l’essència misteriosa i espectral del vampir, allunyant-lo tant de banalitzacions recents com de tòpics massa explotats.

D’altra banda, dos mestres del terror i el thriller seran a Sitges 2017. William Friedkin –director reconegut mundialment per cintes com El exorcista, The French Connection o Sorcerer– rebrà el Gran Premi Honorífic del Festival; i Johnnie To –màxim exponent del cinema negre asiàtic amb títols com Drug War o Election i premi Màquina del Temps a Sitges 2005, lliurat per Quentin Tarantino– també visitarà Sitges. Aquestes presències se sumen a la de Guillermo del Toro, que exerceix de padrí del 50è aniversari del Festival.

 William Friedkin | Johnnie To | Guillermo del Toro  


El programa d’actes elaborat amb motiu de la celebració de les 50 edicions pretén ser una reafirmació de la condició del cinema de gènere com a llenguatge universal i, al mateix temps, la projecció de la marca Sitges com a segell de tots els camps que integren el cinema fantàstic. El cinquantenari del Festival és un dels actes oficials de la Generalitat de Catalunya com efemèride del 2017. En aquest sentit, el passat 2 de maig, el Festival va rebre la Creu de Sant Jordi que lliura el Govern de la Generalitat en reconeixement a les seves 50 edicions.

Exposicions del 50è aniversari

El Festival aproparà la seva història al gran públic amb l’exposició 50è Aniversari Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 1968-2017: El cinema és fantàstic, a la Filmoteca de Catalunya, primer, i a l’Edifici Miramar de Sitges, després. La mostra està comissariada per Diego López, programador del Festival i responsable de la secció Brigadoon, i organitzada conjuntament amb la Filmoteca. Exhibirà un recorregut pels 50 anys del Festival a través dels seus cartells, films destacats, convidats i imatges diverses. A Barcelona es podrà visitar del 22 de juny al 17 de setembre, mentre que a Sitges hi serà el mes d’octubre.

El Reial Cercle Artístic de Barcelona –entitat amb la qual el Festival ha signat recentment un acord de col·laboració– serà escenari d’una exposició que es podrà veure del 5 al 24 de setembre i que portarà per títol 50è aniversari Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 1968-2017: Memòria del Fantàstic i es composarà de documentació de l’Arxiu Històric de Sitges, exemplars del Diari del Festival des de 1979 fins l’actualitat, catàlegs de totes les èpoques, llibres i quadres originals dels cartells.

Cicle de cinema

També a la Filmoteca de Catalunya, se celebrarà un cicle commemoratiu de projeccions amb una selecció d’una cinquantena de títols destacats dins la història del Festival, programats conjuntament entre la Filmoteca i el Festival. Blade Runner, Posesión infernal, El exorcista, La cosa, Akira, Reservoir Dogs, Oldboy, REC, El día de la bestia, Mulholland Drive o Martyrs són algunes de les cintes que els fans podran gaudir en pantalla gran del 22 de juny al 30 de setembre.

Samsung Sitges Cocoon

La realitat virtual serà un dels eixos del Festival en aquesta 50a edició. Després de l’exitosa primera experiència de l’any passat, Samsung aposta per Sitges per traslladar-hi les últimes tecnologies en l’àmbit de la realitat virtual i els continguts immersius i 360º.

28 de setembre de 1968

La primera edició del Festival, llavors anomenat Semana Internacional de Cine Fantástico y de Terror, va tenir lloc al cinema del Prado del 28 de setembre al 4 d’octubre de 1968. El film inaugural va ser Aelita (Yakov Protazanov, 1924). Per recordar aquesta efemèride, el Prado acollirà la projecció del film el proper 28 de setembre.

Cupó de l’ONCE commemoratiu

Amb motiu del 50è aniversari del Festival, l’ONCE (Organización Nacional de Ciegos Españoles) ha dissenyat un cupó commemoratiu que se sortejarà el diumenge 15 d’octubre, coincidint amb la cloenda de Sitges 2017.

Màster en cinema fantàstic

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) estrenarà el proper curs el màster Cinema fantàstic i ficció contemporània, que neix de la col·laboració amb el Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.
El Festival celebra 50 edicions amb nova imatge, un cartell que evoca Dràcula i un programa d’activitats especials que inclou exposicions, un cicle de cinema i altres propostes.

0
0
0
s2smodern