PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Una visió de la realitat

Quan parlem de la realitat, no fem altra cosa que expressar els nostres models mentals.

Vivim la vida i ens conduïm dins la realitat, la realitat és tot, i ho fem d’acord als nostres models mentals que tenim al cap. Els models mentals es creen durant l’adolescència. I hauria de ser en l’adolescència que s’hauria de constituir una etapa de revisió, crítica, correcció i acceptació o substitució dels models absorbits durant la infància, per tal d’esdevenir adults lliures i responsables.

Cada matí, amb l’acte senzill de vestir-nos, triem un model d’acord a un sistema de referències acotat que tenim al cap, com una pissarra mental. El cert és que fem el que fem triem un model. A l’estiu un d’hivern ens farà nosa. Mentre aquí hem desat la roba d’hivern, als antípodes desen la d’estiu. Hem passat a una cosmovisió global, cada model té un seu lloc i un seu moment. Els models no deixen de ser eines útils, transitoris, auxiliars i discutibles.

Qualsevol nou model sol generar una primera actitud de repulsa. Diu Lluís Maria Xirinacs que discutim més sobre continguts que sobre continents. Ramon Llull s’esgargamellà per les universitats europees portant un model molt més ric, sintètic i universal que el vigent, a uns estudiosos de grans temes molt ben instal·lats en llurs creences inqüestionables. Sempre obtingué el refús. El sistema immunològic establert funcionà a la perfecció. Generà grans apassionaments. Tocar el model – una eina provisional, perfectible i substituïble!- és equivalent a remoure els fonaments de l’univers. Es confon una cosmovisió amb el cosmos mateix.

Estem submergits en una tradició occidental altament analítica, primadora culturalment i econòmicament de la superespecialització a ultrança i avesada a una forta competitivitat.

Els talents més privilegiats s’han acostumat a restar tensament a l’aguait, davant d’una exposició sobre un tema determinat, a la caça d’aquella idea nova que els pugui resoldre alguns dels seus problemes pendents o la defensa davant la idea nova que els pugui fer trontollar els resultats de llurs investigacions laborioses.
Un Model Global de la realitat, com el Globàlium, se’ns fa més necessari que mai.

Geni

Geni és la divinitat o la part sagrada pròpia de cada persona, la personalitat, sigui humana, de comunitat o de lloc. En deriven genialitat, giny, enginy, enginyer, congeniar, mal geni, ingenu (persona que no ha despertat el seu Geni).

Llegeix més...

Raresa

Notem raresa davant d’una nova situació que descartem si ens fa por o ens hi posem si ens fascina, atrau i ens desvetlla la imaginació. La raresa és anomalia, anormalitat, irregularitat, l’infreqüent, sorpresa, barbaritat, excentricitat, marginalitat, extravagància. L’indeterminat, no convingut, no descobert o no estudiat. De fet, és allò que pot ser determinat, convingut, descobert o estudiat, d’acord al Model Globalium.

Llegeix més...

La realitat i la cursileria crònica que patim

Les germanes Anna Maria i Montserrat Xirinacs són al convent de les Carmelites, a Vilafranca. Aquí hi viuen. Les hem visitat un petit grupet de Randa i cordials i amoroses ens demanaven sobre la realitat de fora, encara que vèiem que la sabien tota. Lloaven al seu germà, Lluís Maria. D’ell deien que es va donar a la vida i que, al final, va donar la vida (“Jo sóc en vosaltres amics”). La realitat és que, ara que han passat deu anys, som més conscients del valor de la seva opció de fer costat als oprimits. Són persones que han realitzat plenament les seves pròpies possibilitats i aspiracions. Han guardat una direcció, seguint la seva inspiració i la seva intuïció. La realitat és tot i res; no pertany a ningú. Ni és teva ni meva. És tot allò que passa, que flueix fora nostre/ex-isteix i dins nostre/in-sisteix íntimament.

Llegeix més...

Letargia

Letargia és repòs, deixar de funcionar. Quietud, vida latent. Podríem evitar moltes malalties individuals i socials, sabent alternar funció i letargia, segons el globalista Lluís Maria Xirinacs. Saber parar màquines perquè ens cal un bon repòs per a tornar a funcionar bé i ben aviat. Vegem-ne quatre aspectes.

Llegeix més...

Mentalitzem la realitat

Realitat vol dir el conjunt de les coses (res en llatí) i del que flueix (rea/riu). Real és tot allò que passa, que flueix, ja sigui fora nostre, tot allò que “ex-isteix” i també dins nostre, tot allò que “in-sisteix” íntimament.

Llegeix més...

 Ja és a la venda el número 82

 
OPINIÓ

El primer de l'any FEGP
Isidre Also Torrents
Disfuncions i altres malalties 
Martí Sistané Planella
La sentència de "La Manada" i l'opinió pública
Daniel Iborra Fort
Les claus de la internacionalització 
Gemma Beltran Aniento
Creadors del nostre destí
Begoña Cartagena Font
  

Cava en liquidació

Eric Enguita Albet
El valor d'un premi
Daniel Lafuente
Ostentació
Agustí Romeo Huguet

Hola RGPD 

Jordi Ventura Massó

Una visió de la realitat
Dolors Marín Tuyà