PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Privacitat de la salut, prioritat a la nova llei de protecció de dades

Les xifres que s’han posat sobre la taula són impressionants, almenys per a aquest sector de la protecció de dades. I encara poden quedar curtes. La sanitat espanyola es prepara per contractar, de forma massiva, un important nombre de Delegats de Protecció de Dades (DPD), una figura recollida en el nou Reglament General de Protecció de Dades per ‘blindar’ una informació tan sensible com és la de salut. Teòricament, això suposa que en poc més de deu mesos, els hospitals, tant públics com privats, i els centres de salut hauran d’incloure un agent d’aquestes característiques en el seu organigrama.

Atès el nombre d’hospitals i centres d’Atenció Primària a Espanya parlem de 3.836 DPD: 788 per als hospitals i 3.048 per als centres de salut. Però atenció, no només hospitals i centres de salut tracten dades personals de salut, per tant de nivell alt, també consultes privades, fisioterapeutes, dentistes, etc. treballen amb aquest tipus d’informació i, d’una manera o altra, hauran de tenir aquest suport del DPD.

S’entén, tanmateix, que no sempre podrà ser un perfil intern i amb dedicació exclusiva De fet, un delegat pot treballar en un o diversos hospitals i/o centres de salut, depenent de la grandària, per la qual cosa aquestes estimacions varien en funció de l’organigrama de cada institució sanitària.

Les dades de salut són una prioritat del nou Reglament General, de fet totes les dades considerades sensibles, com les d’origen racial, religió, identitat sexual o ideologia política. Els DPD hauran de saber aportar seguretat i competitivitat a tots els nivells. I, bona notícia, això no ho podrà fer qualsevol, haurà de ser algú certificat, amb demostrades competències i experiència.

Estar certificat és un esforç afegit per als qui ens dediquem a la protecció de dades, però a Aislopd estem absolutament d’acord amb aquest punt. Ha de servir per oferir més garanties per a tothom. D’una banda, els responsables de fitxers tindran més clar qui pot fer la feina i qui no, amb la tranquil·litat de tenir algú al costat que assessora com cal el tractament de les dades que gestiona i custodia. D’altra banda, el sector es professionalitzarà. Necessàriament, tendirem a estar més especialitzats, amb més coneixement i capacitat per ajudar a prendre decisions; per tant hi haurà suposats assessors de perfil baix que deixaran de contaminar el sector amb les seves males pràctiques. I sobretot, han de guanyar les persones, que amb aquest pas endavant dels qui gestionem la seva privacitat hauran d’estar més tranquil·les i amb més capacitat per gestionar els seus drets.

Es busca DPO

Pocs mesos abans de l’entrada en vigor del Reglament General de Protecció de Dades, la nova norma europea que unificarà les diferents legislacions nacionals actuals, cada cop és més gran la inquietud per concretar exactament com és aquesta figura que ha de vetllar pel compliment de les polítiques de protecció de dades dins les organitzacions i que ha estat batejat com a Delegat de Protecció de Dades, en anglès Data Protection Officer, per això les sigles DPO.

Llegeix més...

La importància de la formació en protecció de dades

El desconeixement sobre la matèria és un dels grans problemes de la protecció de dades de caràcter personal. I no només perquè sigui una llei orgànica i, per tant, d’obligat compliment. Això ja és un altre tema. Ja se sap que el fet de no conèixer una norma no implica que no s’hagi de complir. Quan posem el focus sobre la formació en protecció de dades és perquè cada cop més és una qüestió de seguretat de l’empresa. Les pautes que marca la LOPD per protegir les dades personals van més enllà del fet de tractar d’una manera o altra aquest tipus d’informació.

Llegeix més...

Hi ha una càmera vigilant-me a la feina, és legal?

La mateixa Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) admet que és una de les qüestions que més sovint generen preguntes, queixes, demandes d’informació i denúncies al respecte. De fet, és una manera molt evident de sentir-se afectat per allò que en diuen la “protecció de dades”. Amb aquell objecte al nostre costat, sentim una intrusió en la nostra vida personal que genera inquietud. Resulta que un dia ens trobem que a les instal·lacions de la nostra feina, instal·laran càmeres de vídeo. En general, això no agrada, es percep com una agressió per la desconfiança que sembla derivar-se i per haver de sentir-se constantment vigilat. Ara bé, l’empresari pot fer això?

Llegeix més...

Comunitats de veïns i Protecció de Dades

Una comunitat de veïns ha de complir amb la llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal? Si ens aturem amb deteniment a analitzar la frase, la resposta sembla força òbvia. La comunitat gestiona dades personals? Sí, és clar. Doncs és ara, quan de mica en mica està creixent la preocupació per atendre aquesta obligació. No és només una percepció pròpia, és que la mateixa Agència Espanyola de Protecció de Dades ha hagut de publicar un document específic a modus de guia que s’anomena “Protecció de dades i administració de finques” perquè reconeix que el tractament de dades personals en l’àmbit de les comunitats de veïns està sent un dels motius de consulta més freqüents a l’agència.

Llegeix més...

Guia de bones pràctiques

Estem expectants! Sí. Tots aquells que ens dediquem a la protecció de dades de caràcter personal estem en un any de grans canvis, com ja hem exposat aquí en alguna altra ocasió... i les que faltaran amb tota seguretat!. La novetat, aquest cop, és que abans que acabi aquest primer trimestre del 2017, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades presentarà el primer esborrany de la nova LOPD. Són motius per estar ben alerta, oi? Vindran després tràmits, discussions, esmenes i noves aportacions, però s’espera un document força aclaridor.

Llegeix més...

               PENEDÈS DATA           

                L'INFOGRÀFIC             

 Ja és a la venda el número 69