PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Què és el dret a la portabilitat?

La societat està regulada per drets i obligacions. Podem demanar i exigir allò que ens correspon, però també hem d’assumir uns compromisos. Vivim en un equilibri constant.

Aquests drets i obligacions es regulen per lleis, normes, reglaments... I el que ens afectarà a nosaltres, i de ple, a partir del 25 maig de 2018 serà el nou Reglament General de protecció de dades.

Si fins ara la LOPD actual reconeixia els drets ARCO (accés, rectificació, cancel·lació i oposició) pel que fa al tractament de les nostres dades, d’aquí a dos mesos podrem sumar-n’hi d’altres, entre ells el dret a la portabilitat.


Aquest nou dret, segons l’article 20 del Reglament General de protecció de dades, complementa el dret d’accés, ja que permet a les persones obtenir les dades que han proporcionat a una entitat / empresa / organització (responsable del tractament) en un format estructurat, d’ús comú i de lectura mecànica. És a dir, podrem reclamar les nostres dades i a més ens les hauran de facilitar en un dispositiu privat (tipus USB) o en un núvol privat, sense passar per un tercer.


Així mateix, aquestes dades també es podran transmetre directament d’una entitat o empresa a una altra, sense necessitat de ser lliurades al mateix usuari, sempre que això sigui tècnicament possible. El Reglament obre així la possibilitat, no només d’obtenir les dades i reutilitzar-les, sinó també de transmetre-les a un altre proveïdor de serveis. Per tant, el ciutadà tindria dues opcions: la descàrrega de les seves dades o la transmissió de les mateixes directament d’una entitat a una altra.


L’objectiu d’aquest nou dret és “augmentar la capacitat dels usuaris de traslladar, copiar o transmetre les seves dades personals fàcilment d’un entorn informàtic a un altre”, facilitant a més el canvi d’un proveïdor de serveis a un altre i reforçant la competència entre serveis.


És evident, doncs, que tecnològicament, tothom està davant el repte de poder donar resposta a aquesta possible petició d’un ciutadà. Veurem qui està a l’altura.


El dret a la portabilitat de dades es podrà exercir en els casos següents:


- Quan el tractament de dades s’efectuï per mitjans automatitzats.


- Quan el tractament es basi en el consentiment o en un contracte.


- Quan l’usuari ho sol·liciti respecte a les dades que ell mateix hagi proporcionat a qui les està tractant i que el concerneixin, incloses les dades derivades de la seva pròpia activitat.


Sigui com sigui, des de Windat-aislopd us recomanem que comenceu a desenvolupar mitjans que contribueixin a respondre les sol·licituds de portabilitat de les dades, com ara eines de descàrrega i interfícies de programació d’aplicació.

Que el nou Reglament no us agafi desprevinguts!

Whatsapp business: sí o no?

Avui dia, gairebé tothom fa servir Whatsapp, a nivell personal, de forma individual o per a comunicacions en grup. Sempre en un entorn privat. També hi ha empreses que l’utilitzen com a eina de treball. És una manera molt directa d’estar en contacte amb el client. Tanmateix, el desconeixement ha fet que ja hàgim vist sancions de l’AEPD a companyies que han “abusat” d’aquesta eina per a enviar comunicacions a clients sense tenir autorització per fer-ne ús de les seves dades. I és que cap assessor en protecció de dades amb un mínim de coneixement el recomanaria, tot i els exemples diaris d’empreses que utilitzen Whatsapp per connectar amb els seus clients. Des de comandes en línia, a consultes, reserves, convocatòries per a esdeveniments, etc.

Llegeix més...

Tret de sortida

El compte enrere és inexorable. Semblava lluny allò que explicàvem fa temps, allà pel 2016 quan s’aprovà el nou reglament de protecció de dades que unificava totes les normatives europees i posava al dia la manera de gestionar els drets de les persones a la seva privacitat. També, a més, marcava unes noves regles de joc per a les empreses que potencien la competitivitat i la igualtat d’oportunitats en un mercat digital, sigui el camp que sigui de l’activitat econòmica on operin.

Llegeix més...

Compres en un Nadal especial

Cada any el Nadal és especial per una raó o altra, i en concret, aquest que ja tenim a tocar, serà l’últim sota la normativa de la vigent LOPD. Al maig del 2018 ens regirem sí o sí pel Reglament europeu de Protecció de Dades i per una nova llei espanyola de protecció de dades.

Llegeix més...

A mi no em passarà mai

És molt comú entre determinades persones el fet d’ignorar certes coses amb la il·lusió o esperança que allò que pot ser una amenaça passarà de llarg en el nostre cas, perquè sí. Únicament perquè han decidit que fer les coses d’altra manera potser és més complex o dificultós i per tant la via fàcil és obviar aquesta realitat i encreuar els dits perquè tot rutlli com desitgem. A mi no em passarà.

Llegeix més...

El compte enrere del RGPD

Passen els mesos i allò que semblava tan llunyà del maig del 2018 se’ns tira a sobre. El Reglament General Europeu de Protecció de Dades personals està ja tan a prop que comença a ser evident que anem tard. En general, les adaptacions a què obliga la nova norma estan apuntades i amb els corresponents comentaris del grup d’experts de Brussel·les, explicades i detallades en bona mesura.

Llegeix més...

               PENEDÈS DATA           

                L'INFOGRÀFIC