PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Compres en un Nadal especial

Cada any el Nadal és especial per una raó o altra, i en concret, aquest que ja tenim a tocar, serà l’últim sota la normativa de la vigent LOPD. Al maig del 2018 ens regirem sí o sí pel Reglament europeu de Protecció de Dades i per una nova llei espanyola de protecció de dades.

Pel que fa a l’e-commerce, a més del fet que tots els europeus tindrem les mateixes obligacions i drets, ja siguem negocis o compradors, el més important és que el ciutadà serà l’eix sobre el qual giri qualsevol activitat que afecti al tractament de les seves dades personals.

A partir del proper any serà més important que mai informar clarament al consumidor i tenir el seu consentiment exprés per gestionar les seves dades, a més de tot el que ja implica, per se, la LSSI-CE. Per als negocis, ja siguin botigues o empreses com les de serveis de màrqueting, consultories de vendes o anàlisi de consum, el nou reglament també els afecta de manera substancial. S’haurà de revisar a fons les bases de dades antigues: l’obtenció del consentiment fefaent i explícit serà una batalla molt dura si es viu del tractament de dades i informació, dels perfils i del data mining.

Són canvis profunds. Veurem si tothom se’ls pren amb seriositat, amb el risc de veure’s fora del joc si obvia l’observança d’aquesta llei i del creixent interès del consumidor per la vetlla dels seus drets personals.

En tot cas, i mentre ens anem adaptant al nou escenari, us deixem uns petits consells per tenir en compte durant la voràgine consumista de les pròximes setmanes.
1. Navegueu des d’una connexió segura. No feu servir wifis públiques si heu de facilitar dades de pagament.
2. No feu cas a les ofertes via SPAM que rebeu a l’email i alerta amb les ofertes de remitents dubtosos amagats darrere marques conegudes.
3. Desconfieu de preus extremadament baixos. Ningú regala duros a quatre pessetes.
4. Consumiu en llocs reconeixibles. I si no els coneixeu, feu cerca per la xarxa per conèixer la fama d’aquesta “nova botiga”.
5. Exigiu sempre un servidor segur amb el protocol https i passarel·les de pagament segures. Les vostres dades de contacte i bancàries estan en joc!

I com que segurament haureu de donar-vos d’alta a cada lloc on feu una compra i cedir dades de contacte (una adreça de lliurament i una modalitat de pagament mínim), recordeu quan comenceu a rebre emails d’ofertes i promocions que heu de poder exercir la baixa i més endavant els drets ARCO.

Sobretot: no rebaixeu l’exigència de respecte a la vostra privacitat per unes ofertes nadalenques qualsevol. No abaixeu la guàrdia.

A mi no em passarà mai

És molt comú entre determinades persones el fet d’ignorar certes coses amb la il·lusió o esperança que allò que pot ser una amenaça passarà de llarg en el nostre cas, perquè sí. Únicament perquè han decidit que fer les coses d’altra manera potser és més complex o dificultós i per tant la via fàcil és obviar aquesta realitat i encreuar els dits perquè tot rutlli com desitgem. A mi no em passarà.

Llegeix més...

El compte enrere del RGPD

Passen els mesos i allò que semblava tan llunyà del maig del 2018 se’ns tira a sobre. El Reglament General Europeu de Protecció de Dades personals està ja tan a prop que comença a ser evident que anem tard. En general, les adaptacions a què obliga la nova norma estan apuntades i amb els corresponents comentaris del grup d’experts de Brussel·les, explicades i detallades en bona mesura.

Llegeix més...

Privacitat de la salut, prioritat a la nova llei de protecció de dades

Les xifres que s’han posat sobre la taula són impressionants, almenys per a aquest sector de la protecció de dades. I encara poden quedar curtes. La sanitat espanyola es prepara per contractar, de forma massiva, un important nombre de Delegats de Protecció de Dades (DPD), una figura recollida en el nou Reglament General de Protecció de Dades per ‘blindar’ una informació tan sensible com és la de salut. Teòricament, això suposa que en poc més de deu mesos, els hospitals, tant públics com privats, i els centres de salut hauran d’incloure un agent d’aquestes característiques en el seu organigrama.

Llegeix més...

Es busca DPO

Pocs mesos abans de l’entrada en vigor del Reglament General de Protecció de Dades, la nova norma europea que unificarà les diferents legislacions nacionals actuals, cada cop és més gran la inquietud per concretar exactament com és aquesta figura que ha de vetllar pel compliment de les polítiques de protecció de dades dins les organitzacions i que ha estat batejat com a Delegat de Protecció de Dades, en anglès Data Protection Officer, per això les sigles DPO.

Llegeix més...

La importància de la formació en protecció de dades

El desconeixement sobre la matèria és un dels grans problemes de la protecció de dades de caràcter personal. I no només perquè sigui una llei orgànica i, per tant, d’obligat compliment. Això ja és un altre tema. Ja se sap que el fet de no conèixer una norma no implica que no s’hagi de complir. Quan posem el focus sobre la formació en protecció de dades és perquè cada cop més és una qüestió de seguretat de l’empresa. Les pautes que marca la LOPD per protegir les dades personals van més enllà del fet de tractar d’una manera o altra aquest tipus d’informació.

Llegeix més...

               PENEDÈS DATA           

                L'INFOGRÀFIC