PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Hola RGPD

Crec que per una vegada, i sense que serveixi de precedent, no cal explicar què és “això” de la protecció de dades. Amb l’aplicació efectiva del nou Reglament de Protecció de Dades europeu, perquè en vigor ja hi era des de fa dos anys, és com si haguéssim passat de zero a cent en 3 segons.

Molts ho anaven treballant de manera més o menys intensa en els darrers mesos, certament, però per a una immensa majoria ha estat com un adveniment per sorpresa. I què passa? Que llavors han aparegut les presses, el què he de fer, qui em soluciona això, què passa si no envio aquell e-mail!!

És curiós com, amb el temps que hem tingut per gestionar aquesta transició de la LOPD al RGPD, l’allau d’accions per a d’adaptar-se s’han fet a pocs dies o hores del famós ja 25 de maig. Almenys, les qüestions que han estat més visibles per als usuaris. O no ha estat excepcional el nombre d’e-mails que hem rebut tothom demanant consentiment, informant de noves condicions de la política de privacitat i explicant cadascú al seu estil com és el nou reglament europeu?

Pels qui ens dediquem a això, hom pot imaginar que han estat un parell de setmanes de ritme vertiginós. Engrescador quant al fet que sembla que la cura de les dades de caràcter personals ha arribat a les nostres vides per quedar-s’hi, però també val a dir que, al més pur estil d’aquí, fins a última hora es continuava mirant com bufa el vent. I llavors les presses. I les pors… Ara perdré la major part de la meva base de dades?, ens dèiem.

Resposta: no, home no. Els teus clients seran sempre els teus clients, sobretot si fas les coses bé. No hi ha cap problema a continuar tenint relació amb ells i enviar-los comunicacions, és clar. I aquella base de dades de potencials, prospectes i contactes? Doncs un cop s’hagi fet la petició de consentiment, hauràs aconseguit tenir-la més neta que mai, amb més valor que mai. De què serveix una gran base de dades amb una resposta de l’1% a les teves iniciatives? Quants esforços malbaratats. Quan acabi tot aquest procés de validació de consentiment, tindràs un col·lectiu de potencials clients excel·lent, al qual veritablement et serà més rendible dedicar-ne esforços per fer-los aterrar a la teva cartera d’actius.

I ara què? Un cop constatat que la vida segueix l’endemà de l’entrada en vigor d’una normativa tan rellevant pel futur de l’economia digital, la cosa és passar de les paraules als fets. És un bon resum de què implica, a més a més, el nou reglament: deixar de dir coses que suposadament fem i d’anotar-les en papers, i començar a demostrar que estem al dia i gestionar la informació amb proactivitat.

Donar exemple a l’escola

Sovint s’ha comentat que la gestió de la pròpia privacitat i el coneixement dels riscos de la facilitat amb què la informació personal flueix per aplicacions i dispositius tecnològics serien un bon material per a la docència. Una assignatura en diferents moments dels cicles escolars seria molt profitosa.

Llegeix més...

Whatsapp business: sí o no?

Avui dia, gairebé tothom fa servir Whatsapp, a nivell personal, de forma individual o per a comunicacions en grup. Sempre en un entorn privat. També hi ha empreses que l’utilitzen com a eina de treball. És una manera molt directa d’estar en contacte amb el client. Tanmateix, el desconeixement ha fet que ja hàgim vist sancions de l’AEPD a companyies que han “abusat” d’aquesta eina per a enviar comunicacions a clients sense tenir autorització per fer-ne ús de les seves dades. I és que cap assessor en protecció de dades amb un mínim de coneixement el recomanaria, tot i els exemples diaris d’empreses que utilitzen Whatsapp per connectar amb els seus clients. Des de comandes en línia, a consultes, reserves, convocatòries per a esdeveniments, etc.

Llegeix més...

Tret de sortida

El compte enrere és inexorable. Semblava lluny allò que explicàvem fa temps, allà pel 2016 quan s’aprovà el nou reglament de protecció de dades que unificava totes les normatives europees i posava al dia la manera de gestionar els drets de les persones a la seva privacitat. També, a més, marcava unes noves regles de joc per a les empreses que potencien la competitivitat i la igualtat d’oportunitats en un mercat digital, sigui el camp que sigui de l’activitat econòmica on operin.

Llegeix més...

Compres en un Nadal especial

Cada any el Nadal és especial per una raó o altra, i en concret, aquest que ja tenim a tocar, serà l’últim sota la normativa de la vigent LOPD. Al maig del 2018 ens regirem sí o sí pel Reglament europeu de Protecció de Dades i per una nova llei espanyola de protecció de dades.

Llegeix més...

               PENEDÈS DATA           

                L'INFOGRÀFIC             

 Ja és a la venda el número 82

 
OPINIÓ

El primer de l'any FEGP
Isidre Also Torrents
Disfuncions i altres malalties 
Martí Sistané Planella
La sentència de "La Manada" i l'opinió pública
Daniel Iborra Fort
Les claus de la internacionalització 
Gemma Beltran Aniento
Creadors del nostre destí
Begoña Cartagena Font
  

Cava en liquidació

Eric Enguita Albet
El valor d'un premi
Daniel Lafuente
Ostentació
Agustí Romeo Huguet

Hola RGPD 

Jordi Ventura Massó

Una visió de la realitat
Dolors Marín Tuyà