La producció ecològica viu una època de plena efervescència al Penedès-Garraf

La demanda de productes ecològics, en augment per la conscienciació sobre la salut i el medi ambient, ha disparat el nombre d’operadors al nostre territori

Redacció | Lídia Oñate.- Ja fa uns anys que la paraula “ecològic” és present a les etiquetes de molts productes, algunes vegades per pur màrqueting i d’altres perquè realment se segueixen els estàndards de producció marcats pels organismes oficials. Segons el Consell Oficial de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), a principis d’aquest mes de setembre les comarques del Penedès-Garraf van registrar 426 operadors en agricultura ecològica, un 33,54% més que a finals de 2015.

D’aquests, la majoria es troben a l’Alt Penedès (360), com a resultat de ser una comarca bolcada en el cultiu de la vinya. En poc menys de dos anys els operadors han augmentat un 35,85%. Al Baix Penedès, en canvi, se’n registren 41, una xifra que pràcticament s’ha mantingut entre 2015 i 2017. Tanmateix, és l’única comarca que en perd (-2,38%). El cas del Garraf és totalment oposat, ja que durant el mateix període s’han duplicat els operadors, passant de 12 a 25. L’auge dels espigalls, un producte autòcton que s’ha revaloritzat gràcies a la reivindicació del territori per aconseguir-li l’Identificació Geogràfica Protegida (IGP), i un lleuger repunt en la vitivinicultura han contribuït a aquest increment, que també s’ha traduït en una major superfície inscrita com a ecològica. En concret, el Garraf ha passat de tenir 110 a 727 hectàrees, un 557% més en menys de dos anys. Al Baix Penedès, l’augment també ha estat important (+29,09%), passant de 742 a 958 hectàrees, mentre que a l’Alt Penedès s’ha disparat la superfície dedicada a cultiu ecològic. Entre 2015 i 2017 s’ha inscrit un 25% més d’aquest tipus de superfície, fet que s’ha traduït en un increment de 1.598 hectàrees fins arribar a les 7.960 que hi havia el passat 1 de setembre.

En el cas de la ramaderia, comparada amb el sector agrícola és força testimonial al Penedès (5 empreses a l’Alt Penedès i 1 al Baix Penedès), mentre que al Garraf és inexistent.

La vinya lidera la superfície ecològica a Catalunya
Des de fa uns anys la producció ecològica va a l’alça arreu del territori català. Segons apunten des del CCPAE, el consum de productes ecològics ha crescut prop d’un 25% al país durant els dos últims anys. L’increment de la demanda, produït per una major conscienciació mediambiental i de salut, ha originat que molts productors facin el salt al món ecològic. Actualment, la vinya (39,90%) i l’olivera (22,67%) lideren la superfície conreada ecològica, seguits pels conreus de cereals i llegums (15,76%), de guaret, adob verd i erm (8,37%) i fruits secs (6,90%). Amb un pes inferior al 2,5% se situarien els fruiters, l’horta, els cítrics i altres conreus.

0
0
0
s2smodern