PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

La cooperativa de Llorenç del Penedès inicia avui els actes del seu centenari

La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès inicia avui a les 19h els actes commemoratius dels cent anys de la construcció del Celler amb la presentació del logotip del Centenari i una conferència sobre l’evolució del cooperativisme agrícola al segle XX a Catalunya i a Llorenç. En el decurs de la celebració, també s’anunciaran els actes festius previstos per als pròxims mesos.

La cooperativa de Llorenç compta, en l’actualitat, amb 110 socis productors –majoritàriament viticultors- i una entrada mitjana propera a 1,8 milions de quilos de raïm blanc i negre.

Bona part de la producció, unes 75.000 ampolles de cava i vi, es comercialitza amb marca pròpia, mentre que la resta es distribueix mitjançant el grup cooperatiu Cevipe, del qual forma part el Celler de Llorenç del Penedès. La cooperativa de Llorenç també està associada a la cooperativa de segon grau Ceolpe per a la comercialització de l’oli d’oliva.

Els seus orígens estan relacionats amb la creació, el 1889, de l’entitat cultural i d’esbarjo El Centre Moral, actualment la societat cultural “El Centre”. El 1914 aquesta entitat va crear el Sindicat Agrícola per als seus socis i quatre anys més tard, el 1918, persones no adherides a aquesta entitat fundaren el “Sindicat Agrícola i Caixa Rural”, més endavant conegut com “La Cooperativa”, i actualment “La Cumprativa”. El Celler actual és fruit de la fusió d’aquests dos sindicats, l’any 1920. Aquell mateix any es va iniciar el disseny del Celler, d’estil modernista, que és obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. El celler té un notable valor arquitectònic i és un dels més interessants del Penedès. Uns anys més tard, al 1932, es va instal·lar una màquina de batre i un molí d’oli, en desús des de 1988, per l’adhesió a l’esmentada cooperativa de segon grau Ceolpe.

A més de l’activitat agrària, la cooperativa presta diversos serveis als socis que inclouen des de  secció de crèdit a agrobotiga, magatzem d’adobs i fitosanitaris, assegurances agràries i subministrament de carburants, entre d’altres.

 

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 105