PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

L'empresa Marelli comunica l'acomiadament de gairebé una trentena de treballadors de la planta dels Monjos pel tancament de Nissan

Foto: PTV

Marelli ha comunicat al comitè d'empresa la intenció d'acomiadar entre 57 i 59 treballadors dels centres de la Zona Franca i de Santa Margarida i els Monjos. La decisió forma part d'un pla de reajustament per adaptar-se al tancament de les instal·lacions de Nissan a Catalunya i arriba amb l'entrada d'un nou inversor xinès a la planta. Hi ha 30 empleats afectats a la Zona Franca i entre 27 i 29 als Monjos. Els dos centres donen feina a 173 treballadors.

Marelli fabrica sistemes de climatització per Nissan i per centres de Renault a l'Estat i França. Són els primers acomiadaments d'empreses proveïdores i auxiliars des que es va conèixer la decisió de l'automobilística.

La direcció va comunicar als treballadors que presentaria un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de forma conjunta pels dos centres i que preveia iniciar el període de consultes amb els representants de la plantilla la setmana que ve, segons apunten fonts sindicals. El Departament de Treball encara no ha rebut la sol·licitud formal per presentar un ERO per part de l'empresa.

El tancament de les plantes de Nissan a Catalunya no tan sols afecta els 3.000 treballadors contractats directament pel fabricant japonès, sinó també als més de 20.000 llocs de treball indirectes que genera el mateix grup.

La Natàlia Cabezas, delegada de la UGT a la planta de Santa Margarida i els Monjos de Marelli, lamenta que són els "grans oblidats" de la crisi i que, si bé els treballadors de Nissan podran intentar negociar bones condicions en cas que s'acabi materialitzant el tancament, ells no. "Nosaltres hem estat a sota, fabricant exclusivament per a ells, i haurem de negociar cadascun per la seva banda, és molt complicat", explica.

Segons les organitzacions sindicals, el tancament de les fàbriques de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu provocarà una "ona expansiva" que pot afectar 500 companyies com Acciona, Magna, Drive, Marelli, Lear, Gestamp o Tachi-S. "Els subcontractats som invisibles. Tothom parla dels 3.000 de Nissan, però fora som més de 20.000, sense comptar la gent de la neteja, els de seguretat o els camioners", destaca Cabezas.

Els representants dels treballadors d'aquestes empreses han format una comissió de seguiment per pactar accions conjuntes i ja s'han manifestat durant les últimes setmanes. Més d'un miler de treballadors de Nissan i de les seves empreses subcontractades i proveïdores van fer una cadena humana al voltant de la planta de la Zona Franca fa quatre dies per reivindicar els drets de tots els empleats vinculats al grup nipó.

Fonts sindicals asseguren que no tenen constància que cap altra de les empreses proveïdores i auxiliars de l'automobilística hagi iniciat un procediment d'extinció col·lectiu de contractes.

La Natàlia Cabezas explica que la seva situació és encara més complicada perquè tot plegat també s'emmarca en una operació financera en què entra en joc l'empresa xinesa Shanghai Highly, que controlarà el 60% de la planta de Santa Margarida i els Monjos. Així, i segons les informacions dels sindicats, dels 77 treballadors de la planta de Santa Margarida i els Monjos, uns 40 passaran a incorporar-se a l'estructura de Shanghai Highly, entre 27-29 entraran en un ERO i de la resta, no està clar el futur. A les plantes de la Zona Franca, amb 103 treballadors, l'ERO n'afectaria a 30.

Cabezas diu que la situació és "molt confusa" i que els treballadors no entenen ni les intencions de Marelli ni les del nou inversor xinès. "Creiem que estan buscant el contacte amb els clients, Renault i Nissan, i que en un moment o altre s'ho poden emportar", afirma, admetent que, en el seu parer, els 40 empleats que ara passaran a tenir contracte de Shanghai Highly "potser tampoc tenen el futur assegurat". "Sempre malpenses, perquè hi ha interessos econòmics", diu.

La representant de la UGT diu que la planta de Santa Margarida i els Monjos, que en el passat havia estat controlada en un 40% per capital de Nissan, sempre ha tingut com a "handicap" la dependència a aquesta multinacional. "No hem pogut jugar amb altres clients, havent de treballar per l'aliança Renault-Nissan, és el que hi havia", explica.

Cabezas destaca que el personal que ara veu amenaçat el seu lloc de feina està "molt qualificat" i porta anys fent "sacrificis i esforços" per millorar, així com també aguantant ERO recurrents. "El sector de l'automoció està tocat", destaca Cabezas, que recorda que els treballadors fa temps que ho avisen, però que "els governs realment no han fet prou" per mantenir les produccions a Catalunya.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 104