PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Els 900 vins inscrits a la 8a edició dels premis Vinari s'avaluen durant aquesta setmana a l'Enològica de Vilafranca

A partir d’avui i fins divendres, un total de 20 tastadors per dia passaran per l’edifici de l’Enològica a Vilafranca per puntuar els vins que s’han presentat als premis Vinari d’enguany.

El periodista Salvador Cot ha donat a conèixer que enguany s’han inscrit als premis més de 900 referències pertanyents a més de 200 cellers diferents. Aquestes xifres suposen un descens del 7% de la participació respecte a l’any passat però Cot ho cataloga com un “èxit”. El periodista ha explicat que quan va començar l’estat d’alarma les inscripcions “es van frenar en sec” i només n’hi havia 300. Finalment, quan es va aixecar l’estat d’alarma, les inscripcions es van reprendre arribant a les 900, una sorpresa que “no ens esperàvem” afirmava Cot. Xavier Agell de l’Incavi explicava que la trajectòria d’aquests premis és responsabilitat dels cellers “perquè hi han apostat” i perquè “associen la idea de qualitat amb els vins catalans”.

El 9 d’octubre es donaran a conèixer els resultats dels premis tot i que es desconeix el format que s’emprarà per comunicar-ho. Enguany es volia buscar un lloc més ampli a Vilafranca per acollir més públic però s’ha decidit posposar-ho per l’any vinent i en aquesta vuitena edició es treballarà segons les mesures de seguretat que hi hagi en el moment. Malgrat tot, els premis han renovat el conveni de col·laboració amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i s'emetrà en directe.

Com a novetat, s’ha creat un nou premi que busca reconèixer la feina dels cellers que aposten per promoure l’enoturisme. Així doncs, la directora de l’Escola d’Enoturisme, Ester Garcia, explicava que s’ha ideat un guardó per premiar el millor projecte enoturístic de Catalunya.

Per la seva banda, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha remarcat el valor d’aquests premis en el moment actual “per la crisi provocada per la Covid, per la crisi que el sector vitivinícola ha viscut i per la plaga de Míldiu que afecta les vinyes enguany”. Malgrat aquests contratemps, els premis Vinari “són útils” ha dit Regull “perquè donen valor al producte”. De fet, en els darrers 10 anys, el consum de vi català a Catalunya ha passat de representar el 28% al 40%. Regull ha explicat que aquesta dada “era un problema que no passava enlloc més del món” i que aquests premis han estat partícips d’aquesta evolució.

Mesures especials de seguretat durant els tastos

Enguany, la crisi sanitària de la Covid-19 ha fet que els tastos d’avaluació dels vins pateixin alguns canvis per garantir les mesures de seguretat. En comptes d’un únic tast, com es volia fer, s’han organitzat quatre tastos. Els tastadors mantenen les distàncies de seguretat en tot moment i les mesures d’higiene. Enguany els tastadors s’han reduït de 25 a 20 i han hagut d’adoptar algunes mesures concretes. Per exemple cada tastador té les seves pròpies copes, que es canvien a cada ronda de tasts, i només les poden manipular ells mateixos. A més, el contingut es buida en un recipient individual, en comptes de compartir-lo com en altres ocasions.

0
0
0
s2smodern