PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

El Departament d'Agricultura destinarà 13 MEUR d'ajudes directes per als pagesos amb vinyes malmeses pel míldiu

El Departament d'Agricultura destinarà 13 milions d'euros a una línia d'ajudes directes per als pagesos amb vinyes afectades per la plaga del míldiu. Ho va anunciar ahir la consellera Teresa Jordà, que va garantir que se'n podran beneficiar aquells viticultors amb camps on la collita es vegi reduïda un 55% o més respecte la verema de l'any passat.

"Volíem ser diligents i que la verema es pogués fer més enllà de l'afectació severa del fong", va remarcar Jordà després de reunir-se amb les principals organitzacions agràries. L'ajuda màxima que podrà rebre cada agricultor serà de 20.000 euros. Segons Agricultura, hi ha aproximadament d'11.000 hectàrees arreu de Catalunya on el míldiu ha arrasat més de la meitat de la collita.

Jordà va recordar que aquest any la plaga del míldiu està tenint una afectació "gairebé sense precedents", amb explotacions on s'ha perdut el 100% de la collita i "un gran gruix" de camps on les pèrdues són del 70%. El territori més afectat, va apuntar, és el Penedès, especialment els camps basats en agricultura ecològica.

"Calia donar sortida a una plaga tan bèstia", afirmava la consellera, tot subratllant que la nova partida de 13 milions d'euros es destinarà a subvencions directes per als agricultors amb més del 55% de la collita malmesa. Per beneficiar-se'n, caldrà que els viticultors estiguin inscrits al Registre Vitivinícola (RVC) i ser jove agricultor, agricultor professional o titular d’una Explotació Agrària Prioritària.

Segons Agricultura, el programa de subvencions es publicarà durant la primera quinzena de setembre. Segons els càlculs del Departament, l'ingrés dels diners es farà efectiu durant el primer trimestre del 2021 i hi ha prop d'un miler de pagesos que se'n podran beneficiar.

En paral·lel, Jordà va garantir que el Departament obrirà una línia de crèdits flexibles per complementar les ajudes anunciades aquest dilluns. Amb tot, no en va donar detalls i va apuntar que el Departament els anunciarà durant les propers setmanes, si bé va assenyalar que, a grans trets, seguiran les característiques dels crèdits concedits els últims mesos als agricultors arran de la crisi de la covid-19.

D'altra banda, Jordà es va sumar a les crítiques dels sindicats agraris pel que fa la gestió de les companyies asseguradores vers la plaga del míldiu, les quals no en cobreixen l'afectació en el cas de les vinyes catalanes. En aquest sentit, es va comprometre a intercedir per garantir que Agroseguro i ENESA incloguin a les propers pòlisses el dany per míldiu com a concepte assegurable, com ja es fa al sud de l’estat espanyol

El protocol sobre la covid-19, "molt avançat"

D'altra banda, pel que fa al protocol que s'aplicarà aquesta verema amb l'arribada dels temporers tenint en compte la pandèmia de la covid-19, Jordà va assegurar que el document està "molt avançat" i va dir que la previsió és enllestir-lo aquesta mateixa setmana.

Si bé va declinar entrar al detall, va demanar que "tots els camps i cellers" segueixin el protocol estrictament i va assegurar que serà un procediment "senzill per garantir una verema segura". A l'espera de la seva aprovació i publicació, va apuntar que s'hi definiran les passes que hauran de seguir els propietaris de les explotacions "amb un procediment que permetrà ser molt hàbils i que establirà que, si hi ha un cas positiu, es pugui aïllar el temporer i fer el PCR corresponent".

Preguntada per si les proves PCR es faran només davant els casos sospitosos o bé s'optarà per fe-ne a tots els temporers abans de començar la campanya –com demana, per exemple, la patronal AECAVA-, Jordà va remetre aquesta qüestió al Departament de Salut.

0
0
0
s2smodern