PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

El Garraf vol ser un territori obert a la mobilitat elèctrica

L’empresa ETECNIC proposa ubicar 19 punts de recàrrega a les principals zones de pas per afavorir el trànsit de vehicles elèctrics

Redacció | Lídia Oñate .- Els vehicles elèctrics van guanyant terreny, en especial a la província de Barcelona, que el darrer any va concentrar prop del 90% de les vendes de tot Catalunya.

Un dels factors que més incideixen és la ubicació dels punts de recàrrega, força testimonial fora de Barcelona. Aquesta manca és el cavall de batalla que vol combatre Node Garraf, que recentment ha presentat l’Anàlisi de Mobilitat Elèctrica al Garraf, elaborat per l’empresa ETECNIC Movilidad Eléctrica SRL.

La gran majoria dels punts de recàrrega per a vehicles elèctrics que es troben al Garraf, que no supera la desena, estan ubicats en hotels i molts d’ells estan reservats per als seus clients. Punts de recàrrega privats, de poca potència i en desús conformen una oferta insuficient per ser un territori de pas favorable a la conducció de vehicles elèctrics. El gerent d’ETECNIC, Jorge Ríos, explicava que “el pas d’aquests vehicles pel Garraf és una oportunitat molt interessant per al territori, ja que no només fomenta que més conductors hi facin parada, sinó que també suposa un retorn molt positiu per al medi ambient en una zona envoltada per un parc natural perquè és l’únic sistema que actualment produeix zero emissions de partícules tòxiques”.

Segons l’estudi, la zona necessita una xarxa d’infraestructura de recàrrega pública, on els carregadors es puguin utilitzar a qualsevol hora del dia i per qualsevol usuari, és a dir, “que no hagin de veure’s obligats a ser clients d’alguna empresa per poder carregar les bateries dels seus vehicles”. En aquest sentit, es remarca que “cal pensar que no només els turistes que visiten la zona van en vehicles elèctrics, sinó que cada cop hi ha més taxistes, comercials i empreses de transport que utilitzen aquest tipus de vehicles.

Tot i que encara queda molt camí per recórrer, el mercat està aportant una oferta de vehicles que cada any interessa a més conductors. Des de l’any 2014 les vendes han anat augmentant i fins l’agost de 2016 ja havien superat en un 78,4% les del tot l’any anterior, segons dades del propi estudi extretes de l’Asociación Española para el Desarrollo e Impulso del Vehículo Eléctrico. Entre els models més venuts el darrer any destaquen el Go 1.4 S de Govecs, el Leaf de Nissan i l’S02 de Scutum. “Encara estem lluny d’altres països d’Europa com Nourega i Holanda, però amb un bon sistema de punts de recàrrega es milloraran les vendes”, comentava Ríos, que veu insuficient l’oferta a Catalunya, amb 132 punts (52 dels quals de recàrrega ràpida).

L’Anàlisi de Mobilitat Elèctrica inclou una proposta d’instal·lació de nous punts de recàrrega públics per fomentar la circulació dels vehicles elèctrics pel territori. Aquesta proposta inclou punts de recàrrega ràpida, que permet recarregar el vehicle en uns 20-25 minuts i està pensat per ser instal·lat en estacions i àrees de servei o a prop d’importants vies de comunicació; de semiràpida, que té un temps de recàrrega d’entre 2 i 4 hores i és recomanat per a la via pública d’un municipi; i el de lenta, que està pensat per deixar el vehicle endollat durant la nit, ja que la recàrrega triga entre 8 i 13 hores segons el vehicle.

ETECNIC proposa ubicar fins a cinc punts de recàrrega a Vilanova i la Geltrú, tres a Sitges, un parell a Sant Pere de Ribes i Cubelles, i un a Olivella. En el cas de Canyelles, al qual es recomanava instal·lar-ne un, serà dels primers municipis en habilitar dos punts de recàrrega, un de ràpida i un altre de semi ràpida. La presidenta de Node Garraf i alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, comentava que “som un punt de pas estratègic i pot ser molt útil, tant pels que vinguin a dinar o sopar, com pels que simplement passin de camí”. L’estudi també fa incís en la importància de disposar de punts de recàrrega a polígons industrials, en els quals convé que s’instal·lin un a Sitges, Vilanova, Cubelles i Sant Pere de Ribes).

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 107