El Garraf va perdre el 7,9% dels seus llocs de treball durant el primer semestre de l'any a causa de la Covid-19

La Federació Empresarial de l'Alt Penedès va presentar ahir l'Informe de conjuntura econòmica del primer semestre del 2020 que, com cada any, edita la consultora Actíva Prospect. Les dades indiquen que el Garraf ha estat la comarca més afectada pel xoc provocat per la Covid-19 pel major pes del turisme en la seva estructura productiva. Així, durant el sis primers mesos de l’any va perdre el 7,9% dels seus llocs de treball, davant la pèrdua del 4,3% de la resta de l’economia catalana. De fet, les pèrdues d’ocupació al comerç i l’hoteleria expliquen el 76,4% de la destrucció d’ocupació a la comarca, molt superior al 46,1% a la resta de Catalunya.

L’informe constata com han estat les activitats més exposades a la interacció social i més intensives en treball les més afectades per les mesures per controlar la pandèmia. El Garraf, molt orientat al sector turístic, ha vist com durant la primera meitat del 2020 es destruïen el 17,8% dels llocs de treball a l’hoteleria, el 17,5% als transports i el 8,0% al comerç. En aquest sentit, el creixement de la indústria alimentària, de la indústria tèxtil i de la indústria manufacturera només ha compensat parcialment les pèrdues d’ocupació a la resta de sectors.

L'Alt Penedès, la comarca menys afectada per la crisi

L’Alt Penedès ha estat la comarca penedesenca menys afectada per la crisi econòmica, perdent només un 2,9% de l’ocupació gràcies a un millor comportament dels Serveis i un major pes del sector industrial sobre la seva estructura productiva, el qual s’ha vist menys afectat per l’aturada de l’activitat econòmica que algunes activitats dels Serveis. Tot i l’increment de l’atur, l’Alt Penedès es manté com la comarca de l’àmbit amb la taxa d’atur més baixa (12,6%).

Més d’una quarta part dels 1.189 llocs de treball destruïts a l’Alt Penedès corresponen als sectors de la fabricació de materials de transport, la metal·lúrgia i el cautxú i el plàstic, activitats molt vinculades a la indústria automobilística, un sector que actualment pateix una crisi a gran escala.

El Baix Penedès, la que més ha resistit la desacceleració econòmica 

El teixit empresarial del Baix Penedès és un dels que millor ha resistit la desacceleració econòmica, retrocedint un 6,1% davant les pèrdues del 9,0% a l’Alt Penedès i del 9,5% al conjunt de Catalunya. La comarca ha destruït considerablement menys centres de treball als Serveis, la Indústria i la Construcció que la resta de territoris analitzats. No obstant, les pèrdues de llocs de treball a l’hoteleria, el comerç i les altres activitats socials han arrossegat a la baixa els nivells d’ocupació de la comarca, que han baixat un 3,9%. 

Les males notícies publicades darrerament respecte a la indústria de la comarca amb el tancament de plantes de gran importància contrasten amb el bon comportament del sector durant el primer semestre de l’any, període en el que set dels 14 subsectors industrials van aconseguir mantenir o augmentar les seves plantilles.

0
0
0
s2smodern