PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

El comerç local veu refredats els seus ànims de millora per al 2017

Unes vendes de Nadal menors de les esperades i un inici de rebaixes fluix han disminuït les expectatives de bonança generades a l'estiu

Redacció | Lídia Oñate .- Per a molts comerços locals aquestes festes de Nadal havien de ser les que acabessin de confirmar la recuperació econòmica. Però sembla ser que les expectatives no s'han complert tal com s'esperava.

Tant al Penedès com al Garraf, les vendes de la campanya de Nadal s'han mantingut respecte de l'any passat que, "tot i que no es pot considerar un any dolent, tampoc no és el que ens esperàvem", comentava Montserrat Andreu, presidenta de l'associació de comerciants Viu Comerç de Vilanova i la Geltrú. En el seu cas afegeix que “teníem l’esperança que aquesta campanya fos molt més positiva, tenint en compte que aquest estiu va ser realment bo”.

Tanmateix, la tardor ja va començar a donar els primers indicis de que el sector encara no havia consolidat aquesta tendència a l’alça. “Va ser bastant dolenta, però pensàvem que les vendes s’estaven guardant per Nadal, però no ha estat així i, pràcticament, no es van animar fins els dies previs de Nadal”, explicava Andreu. Entre els factors que destaca es troba “la competència amb el comerç electrònic, que cada vegada afecta més el comerç de proximitat, i el canvi de mentalitat del consumidor, que passa per comprar només el que necessita, però també per modificar les seves prioritats, ara més centrades en oci i viure experiències.”

En el cas del Baix Penedès, el president de l’associació Vendrell Comerç Magí Mateu és crític amb el moment actual: “la crisi no pot durar tota la vida, però ja portem des de setembre de 2007 i això no acaba d’arrencar.” Considera que “la nostra zona està més aturada que la resta i encara es nota la crisi a nivell local”.

 

Les rebaixes queden deslluïdes amb la nova Llei de Comerç 

Aquestes han estat les primeres rebaixes des que el passat 3 de gener s’aprovés el projecte de la nova Llei de Comerç, Serveis i Fires, que liberalitza els períodes de rebaixes i alhora "recomana” establir-ne dos: un a l’hivern i un altre a l’estiu. En algunes poblacions com Vilafranca del Penedès s’ha mantingut la tradició d’iniciar les rebaixes el 7 de gener, però en d’altres com Vilanova i la Geltrú, força comerços ja van aplicar descomptes del 30% enmig de la campanya de Nadal. “Tenim moltes franquícies i és molt difícil competir amb tants descomptes durant tot l’any”, exposa Andreu, que admet que en un futur els comerciants locals haurien de debatre si acordar de nou períodes de rebaixes. Aquest és l’acord al qual van arribar els comerciants vilafranquins, que van decidir mantenir el dia d’inici habitual. Segons la gerent de l’Associació Centre Vila de Vilafranca, Cristina Bundó, “el fred de gener ha ajudat a alguns comerços a tenir un bon inici de rebaixes, però encara és d’hora per fer-ne un balanç.” Segons Mateu, al Vendrell les rebaixes no han començat tan bé com s’esperaven i els primers dies han estat similars als de l’any passat. Sobre la nova Llei de Comerç es mostra pessimista, ja que “no ajuda viure en un període de rebaixes constants perquè moltes botigues ja estan treballant sota mínims”.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 107