PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Les alcaldesses del Garraf traslladen al Conseller de Treball, Afers Socials i Família, les preocupacions socials i econòmiques de la comarca

El Conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, va visitar divendres passat el Consell Comarcal del Garraf, convidat pel Consell d’Alcaldies i per la Taula de Seguiment del Pacte per a l’Ocupació del Garraf, per conèixer les preocupacions del territori per la situació social i econòmica de la comarca, especialment afectada per la pandèmia de la Covid-19. El conseller també va visitar la Fundació Ave Maria per conèixer el projecte “Envelliment actiu i saludable, i dependència” i, en concret, l’actuació “Never Alone” que busca millorar la qualitat de vida de les persones amb dependència. 

Des de l’inici de la pandèmia s’han realitzat diverses reunions del Consell d’Alcaldies per fer seguiment de la situació sanitària a la comarca i de l’impacte social i econòmic de la crisi generada per la Covid-19 en la ciutadania. Per aquest motiu, les alcaldesses del Garraf van voler intercanviar impressions amb el conseller sobre els programes de foment de l’ocupació i sobre la situació dels serveis socials en els municipis de la comarca.

Pel que fa a l’ocupació, la presidenta va presentar una radiografia de la situació actual al Garraf, una de les comarques més afectades de Catalunya per la crisi de la Covid-19, tant des del punt de vista de pèrdua de llocs de treball, com per l’impacte sobre el teixit empresarial. Aquesta situació s’ha vist reflectida en l’augment de l’atur (19%), així com l’increment de les sol·licituds de les beques menjador (20%), dels ajuts a l’habitatge, de les intervencions dels equips de professionals dels serveis socials dels municipis (33%) i de les demandes d’ajuts per alimentació (20%), entre d’altres.

En relació als serveis socials, es va explicar al conseller el treball realitzat des del Consell Comarcal del Garraf, conjuntament amb els ajuntaments, durant els mesos més complicats de la pandèmia, en què es va prioritzar l’atenció a les necessitats més urgents de famílies i persones en situació de vulnerabilitat.
Les alcaldesses van demanar a la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies que la proposta de finançament del contracte programa de serveis socials pels propers anys s’adeqüi a l’impacte de la pandèmia a la comarca. Per aquest motiu, van sol·licitar els recursos necessaris per a atendre les demandes de les famílies i infants més afectats per la crisi econòmica i social originada per la Covid-19, i per garantir la continuïtat dels equips professionals dels diferents serveis, que s’han ampliat per a donar cobertura a totes les demandes.  

Tot seguit, es va fer una reunió amb els membres del plenari del Pacte per a l’Ocupació al Garraf que van voler compartir amb el conseller les propostes treballades en el marc d’aquest espai de concertació que compta amb la participació d’institucions públiques i agents econòmics i socials de la comarca.

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Abigail Garrido, es va mostrar molt satisfeta amb la visita del conseller a la comarca i va afirmar que “hem pogut expressar les necessitats que tenim, algunes històriques i d’altres que s’han precipitat arrel de la situació de pandèmia, i que afecten les persones del nostre territori, sobre tot en termes d’ocupació i de serveis socials”. De la mateixa manera, va destacar la feina d’estratègia, de concertació i de diagnosi de la nostra situació, feta a través del Pacte per a l’Ocupació del Garraf, “perquè que ens servirà per poder tenir propostes de coordinació amb la conselleria”.

Per la seva part, el conseller Chakir El Homrani, va ressaltar que “en aquesta situació vinculada a la pandèmia, i a la crisi social i econòmica, la concertació és encara més necessària”. També ha destacat que “ja tenim l’instrument, el decret de concertació territorial, que permet desplegar estratègies i polítiques de foment de l’ocupació més vinculades a les necessitats i estratègies concretes de cada territori i, en aquest sentit, el Garraf té moltes més fortaleses pel fet de portar ja dos anys treballant al Pacte per a l’Ocupació al Garraf”.

Els membres del Pacte per a l’Ocupació al Garraf van agrair la visita del conseller i van destacar el treball concertat realitzat entre els diversos agents econòmics i socials durant els darrers dos anys i van reivindicar la necessitat d’"incrementar la inversió a la comarca i de fomentar la reindustrialització".

La visita va continuar a les instal·lacions de la Fundació Ave Maria, on es va presentar el projecte “Envelliment actiu i saludable, i dependència” que s’està desenvolupant al territori per millorar la situació de les persones amb dependència. També es va presentar “Never Alone” una de les actuacions d’aquest projecte, que consisteix en una plataforma informàtica en el núvol, per a l’assistència a persones dependents o amb discapacitat que viuen soles o amb poc suport familiar. L’objectiu principal és la coordinació de les diferents entitats públiques, empreses prestadores de serveis, entitats tutelars, cuidadors, i familiars que estan al voltant d’una mateixa persona dependent, proposant els suports que pugui necessitar en cada etapa del procés d’envelliment a la seva llar. Aquest projecte, està alineat amb les necessitats actuals (detecció de la Covid-19) i a la tendència d’oferir millors serveis d’atenció domiciliària. Per aquest motiu, es va sol·licitar al conseller el suport d’aquesta actuació  i el desplegament a tot el territori català. 

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 104