PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Es constitueix la Taula de Formació Professionalitzadora per millorar la formació professional al Penedès

Ahir al matí va tenir lloc de forma telemàtica la primera reunió de la Taula de Formació Professionalitzadora, un punt de trobada impulsat per l’Ajuntament de Vilafranca en què hi eren presents la Generalitat de Catalunya, mitjançant els Departaments d’Educació i de Treball, agents socials, educatius i econòmics amb l’objectiu de millorar la formació professional al territori. Aquesta primera reunió va servir per fer-ne la presentació i a partir del mes de desembre es preveu un calendari de reunions de treball per tal de recollir aportacions dels diferents sectors que hi són presents.

En representació de l’Ajuntament hi van ser presents l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, la regidora d’Educació, Xell Montserrat, i el regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació, Joan Manel Montfort. Xell Montserrat va obrir la reunió destacant la presència del Departament d‘Educació perquè “el desig és ampliar l’oferta formativa d’acord amb les necessitats dels sectors del territori i volem comptar amb el seu suport per impulsar-ho”. Per la regidora, Vilafranca té voluntat d’esdevenir una ciutat educadora i per això “necessitem articular tots els actius, agents i recursos presents al territori per acompanyar la població en la seva trajectòria educativa, oferir noves oportunitats educatives i sobretot lluitar contra l’abandonament escolar prematur, que és un repte de país”. La regidora d’Educació entén la Taula de Formació Professionalitzadora com una plataforma de treball on es vol escoltar tothom i on tothom pugui aportar la seva visió per generar consensos amplis per fer un territori més competitiu a través del coneixement i alhora que sigui un espai on repensar l’oferta de Formació Professional existent en funció de les necessitats del teixit empresarial del territori. “En definitiva volem lluitar perquè el territori ofereixi oportunitats de formar-se i inserir-se laboralment al llarg de la vida”, va ressaltat la regidora.

El regidor Joan Manel Montfort, per la seva banda, va destacar que aquesta taula és “una reivindicació històrica del territori” on hi tindran presència els diferents agents. “Fa temps que apostem per millorar l’oferta formativa al territori i això s’ha fet encara més palès en les recents trobades de la Taula de Reindustrialització del Penedès”, va afirmar. Pel regidor, un dels objectius és adaptar la formació a les necessitats del mercat laboral. “Malauradament ens sobren universitaris i ens manquen persones amb oficis. Falta mà d’obra qualificada. Els estudis ens diuen que l’Alt Penedès presenta un baix nivell de qualificació dels treballadors. Estem per sota de moltes comarques en aquest sentit i això n’afecta la competitivitat”, lamentava el regidor. La manca d’oferta formativa, la importància de la formació dual i la necessitat de retenir talent al territori són altres de les qüestions que ha d’abordar la taula, segons Montfort.

Per cloure aquesta primera trobada, l’alcalde Pere Regull lamentava la frustració de “moltes persones amb titulació universitària que es veuen abocades a fer feines que no els hi pertoquen i, per altra banda, hi ha una població poc formada per a feines en què hi ha demanda al territori”. Per l’alcalde, és fonamental potenciar i  valoritzar la formació professional per lluitar contra la taxa del 19% d’abandonament escolar prematur. “Hi ha molt de cap per córrer i fa temps que hi estem treballant a partir de la col.laboració publicoprivada. El sector privat ens marcarà les necessitats del mercat laboral i des de les administracions hem de formar persones amb la qualificació adient”, afirmava Pere Regull. Per al batlle, “el Penedès és una comarca que històricament té un problema de manca de formació però alhora cal fer promoció del que tenim, que té un alt nivell d’inserció laboral. Tant de bo que d’aquí a uns anys, arran del treball d’aquesta taula, puguem dir que tenim una població més formada per posar a l’abast de les empreses de la comarca”.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 111

Subscripció newsletter Penedès Econòmic

Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic i rebràs totes les notícies en un sol correu