El sector del packaging dobla les vendes d'envasos alimentaris per l'auge del 'take away' i el 'delivery'


Els tancaments que ha patit l'hostaleria aquest 2020 han obligat el sector a reinventar-se i a buscar noves línies de negoci per continuar fent calaix malgrat les persianes de bars i restaurants estaven baixades. En aquest context, el menjar per emportar i el menjar a domicili s'han fet forat en un sector que estava molt poc avesat al 'take away' o al 'delivery'. La moda, però, "ha arribat per quedar-se", segons els restauradors. Aquest auge també té una conseqüència directa en les empreses de packaging que fabriquen els envasos alimentaris i que aquest any han doblat les seves vendes: "Hem crescut en sis mesos el que hauríem fet en tres anys", explica Núria Martínez, directiva de Duni, una multinacional amb seu a Sant Cugat del Vallès.
 
Com tants altres sectors, el del packaging ha viscut un any ple de canvis per la irrupció de la covid-19. Mentre hi ha àmbits on s'ha notat una frenada important de l'activitat, per l'aturada en sec d'alguns sectors, en d'altres ha augmentat notablement la demanda d'embalatges, com el sector sanitari, el comerç electrònic o el sector alimentari.

En aquest darrer camp, l'estat espanyol és encara "a la cua" d'Europa en venda d'envasos per a 'take away' o 'delivery' perquè la gent està més avesada a sortir als restaurants. La tendència de vendes, però, ja ha fet un tomb. "Potser no s'aniran duplicant vendes com ara, però sí que es preveu una tendència positiva", explica la Key Account Manager de Duni, Núria Martínez.

Davant la nova realitat, el manager del Packaging Cluster de Catalunya, Àlex Brossa, explica que el sector s'ha adaptat en pocs mesos "per respondre a tot allò que estava passant al carrer". L'auge del menjar per emportar, de fet, ha obligat a alguns fabricants a adaptar la seva producció al moment actual.

"L'increment ha estat progressiu, entre el confinament i la desescalada els restaurants van veure que tenien la necessitat d'arribar al consumidor final i es va accelerar el lliurament a domicili", relata el representant de l'àrea de Desenvolupament de Negoci del fabricant de cartró de Pacs de Penedès Hinojosa, Norman Masià.

En aquest sentit, molts restaurants que fins al moment no contemplaven que la seva estratègia de negoci passés pel menjar per emportar també es van haver d'adaptar, moltes vegades sense un coneixement previ del sector. "Qualsevol envàs no serveix per gaudir d'una experiència similar a la del restaurant", avisa Núria Martínez.

"El sector de l'hostaleria no estava del tot preparat per fer un nou negoci per emportar i ens vam haver de posar tots les piles. Ells i nosaltres", afegeix Òscar Rueda, director comercial de la distribuïdora de Vilanova i la Geltrú Olivé Rueda. L'experiència de la primavera, explica, ha servit perquè durant el segon confinament tots dos sectors hagin anat molt més alineats.

Segons Rueda, si al primer confinament "tothom anava una mica perdut", amb el tancament de bars i restaurants després de l'estiu s'ha vist un sector molt més preparat. "Aquesta línia de negoci continuarà funcionant", assegura, malgrat la societat mediterrània no estigui tan acostumada a quedar-se a casa: "Ens agrada sortir".

Els restaurants es reinventen

Un d'aquests 'nouvinguts' al menjar per emportar és el restaurant La Marineta de Mataró, que ja durant el primer confinament de la primavera va decidir fer les passes a poc a poc i molt ben calculades. "Volíem un packaging biodegradable, que pogués viatjar i que es pogués escalfar al forn i al microones", detalla el xef del restaurant, Pere Patuel.

I és que una de les peticions més creixents al sector ha estat la dels envasos sostenibles. "És on hem notat una demanda més forta", asseguren des d'Hinojosa. Norman Masià explica que la conscienciació per la sostenibilitat arriba fins al punt que les empreses ja utilitzen el packaging com a "arma de comunicació".

Més enllà de l'envasat, els gestors del restaurant també havien d'afrontar el repte d'arribar a un públic acostumat a associar el menjar per emportar amb el 'menjar ràpid', així com tot allò relacionat amb el repartiment: "És un procés d'aprenentatge diari. Has d'arribar quan la gent t'ho demana perquè quan es tracta de menjar la gent no pensa en res més".

Superats els dubtes inicials, la posada en marxa del menjar a domicili i el menjar per emportar ha esdevingut una línia de negoci "molt interessant" que ha arribat per quedar-se. Tot i això, Patuel entén el 'take away' i el 'delivery' només com un complement a l'experiència de menjar al restaurant. "No ho hem de perdre mai perquè no és el mateix", exclama

Carmanyoles compartides

Aquest moment de canvi en els hàbits de consum també ha posat al mercat nous productes, igualment alineats amb la sostenibilitat. És el cas de Bumerang, una startup que gestiona una xarxa d'envasos reutilitzables distribuïts en més d'una vintena de restaurants de Barcelona i que el consumidor demana juntament amb el menjar a través d'una app similar a la del bicing.

"La preservació del producte i la seguretat alimentària no pot anar en detriment de la sostenibilitat", defensa el manager del Packaging Cluster. En aquest sentit, el fundador de Bumerang, Oriol Segarra, veu en la pandèmia una reafirmació del seu projecte, que va néixer el passat mes de febrer: "Hem sorgit en el moment que més se'ns necessita"

Segarra s'emmiralla en iniciatives a nivell europeu, com el cas d'Alemanya, on ja existeix una gran xarxa d'envasos reutilitzables a bars i restaurants. "Estem generant molts residus que no sabem con tractar i molts acaben cremats o en abocadors", es lamenta. Cal apostar, diu, per la "reutilització del segle XXI" adaptada a les necessitats d'avui.

A Catalunya, el sector del packaging inclou més de 750 empreses que, segons un estudi d'ACCIÓ de l'any 2018, facturen 7.100 milions d'euros i donen feina a més de 40.000 treballadors. El 71% de les empreses fabricants d'envasos i embalatges es dirigeixen al mercat alimentari.
0
0
0
s2smodern