Els economistes rebaixen a un 5,5% el creixement previst per 2021 per la incertesa sobre la continuïtat d'empreses


El Consell General d'Economistes ha revisat a la baixa les previsions de creixement de l'economia espanyola el 2021, d'un 7,2% a un 5,5%. L'entitat ha atribuït aquest canvi a la "incertesa" sobre la continuïtat de les empreses i llocs de feina un cop finalitzi la pròrroga dels ERTO, així com la moratòria en la sol·licitud de concurs de creditors de les empreses. Els economistes alerten que aquests factors podrien provocar atur de llarga durada i portar a la insolvència d'empreses, amb el consegüent risc financer. Així mateix, alerten que els fons europeus poden ser insuficients per evitar el tancament de petites i mitjanes empreses a l'Estat, ja que els projectes han d'estar alineats amb les prioritats establertes per la Unió Europea.
 
Per aquest motiu, els economistes han reclamat destinar els fons a fer les reformes necessàries per corregir les "deficiències" de l'economia espanyola i elevar la productivitat. "Donat que el 95% del teixit empresarial del nostre país està format per pimes, és fonamental la seva reestructuració, potenciant la tecnologia i la digitalització per mantenir-se en el mercat", han resumit a través d'un comunicat.

Els economistes han mantingut la previsió de contracció del PIB d'un 12,2% interanual per a aquest any. El creixement del 16,7% anual en el tercer trimestre no ha estat suficient per compensar les caigudes d'altres trimestres i la situació sanitària en els tres últims mesos de l'any té un efecte negatiu en el turisme, hostaleria, restauració i activitats artístiques.

Per això, el Consell General d'Economistes estima que el PIB caigui respecte al trimestre anterior, tot i que amb un descens inferior al 3%.

L'entitat manté l'estimació que la taxa d'atur se situï al voltant del 18% aquest any, per sobre del 17,1% estimat pel govern espanyol. Així mateix, ha advertit que el 2021 una gran part dels ERTO es convertiran en acomiadaments definitius, en molts casos per treballadors sense qualificació i amb poques possibilitats de recol·locació.

Aquest fet també afectarà el consum. De fet, la incertesa actual ha provocat que la taxa d'estalvi de les famílies sobre la renda disponible bruta trimestral se situï en un 22,5% en el segon trimestre, 12,3 punts per sobre de la del trimestre anterior. De cara a finals d'any, els economistes preveuen que la taxa interanual es moderi i se situï en el 18%. En la mesura que la incertesa de la situació sanitària es vegi reduïda per la vacuna i es torni a incrementar el consum, la taxa d'estalvi podria arribar a entre un 8% i un 10% el 2021.

L'increment de la despesa pública i la caiguda de la recaptació fan que s'estimi un dèficit públic d'entre un 12% i un 15% i un deute públic al voltant del 120% i 125% el 2020.

El Consell General d'Economistes també adverteix que la proposta de limitar els preus del lloguer pot provocar un efecte contrari al desitjat en el mercat immobiliari i desincentivar la inversió en el sector. En aquest context, els economistes han reclamat ajudes al lloguer o la construcció i la compra d'edificis per destinar a habitatge de lloguer social amb algun tipus de subsidi públic que permeti la col·laboració públicoprivada per a la construcció d'un parc d'habitatge assequible.
0
0
0
s2smodern