La Fira del Gall de Vilafranca elimina la venda d'aviram viu 'in situ' i fomenta els encàrrecs per internet


La Fira del Gall de Vilafranca del Penedès s'ha reinventat per poder celebrar una 356a edició ajustada a la pandèmia, amb una aposta pels encàrrecs a través d'internet. Tant els pollastres com els plats cuinats, es podran reservar abans i recollir els dies 19 i 20 de desembre al recinte firal, que abandona el Parc de Sant Julià i es trasllada a la plaça Jaume I, en un format més reduït al centre de la vila. En el cas de l'aviram, 'in situ' només es vendran peces sacrificades, mentre que els consumidors que vulguin un gall viu, el podran comprar directament al criador a través de la web. Un dels objectius és facilitar les compres als clients d'arreu de Catalunya que, previsiblement, no podran desplaçar-se al Penedès degut a les restriccions.
 
El nou format de la Fira del Gall s'ha posat en marxa ja aquest dilluns en la seva vessant virtual. A través de la pàgina web de l'esdeveniment, els visitants poden contactar amb els diferents criadors, restaurants i cellers per encarregar els productes que anys enrere es podien comprar directament al recinte del Parc de Sant Julià.

Les cinc granges on es cria aquesta raça autòctona permeten ara la venda directa o bé l'encàrrec del gall ja sacrificat i desplomat, per recollir els dies 19 i 20 de desembre al mercat que s'obrirà al centre de Vilafranca. Serà un recinte de dimensions molt més reduïdes que l'espai habilitat anys enrere, on es controlarà l'aforament i es garantirà el distanciament social.

Els organitzadors han recordat que, durant les últimes edicions, el cap de setmana de la Fira s'arribaven a distribuir prop de 2000 peces d'aviram, entre galls, capons i ànecs. La meitat eren Gall del Penedès i la majoria es compraven vius i es derivaven a l'escorxador durant el mateix cap de setmana. Qui el volia sacrificat i desplomat, també se'l podia endur, però era una opció que l'any passat només van demanar uns 300 visitants.

Aquest any, el cap de setmana de la fira es podrà veure una mostra de l'aviram penedesenc però, a l'hora de comprar, només s'oferiran els pollastres ja preparats per cuinar, amb 500 peces disponibles. Amb tot, els criadors confien que la venda on line permetrà assolir les dades d'anys anteriors. Durant la presentació de la Fira del Gall feta aquest dilluns, han assegurat que ja han constatat un interès creixent dels clients fidels de fora del Penedès per assegurar-se la compra.

"Volem que el comprador que venia cada any expressament a buscar el gall per al Nadal, pugui adquirir-lo igualment a través de la web per a què li portin a casa, mentre que la gent de l'Alt Penedès podrà recollir-lo directament ", ha remarcat la directora de la fira, Pilar Yagüe, tot recordant que els dies 19 i 20 previsiblement només estarà permesa la mobilitat entre municipis d'una mateixa comarca.

Pel que fa al menjar, la fira d'aquest 2021 elimina la zona de degustació gastronòmica i només s'oferiran plats per emportar. En total, hi haurà quatre restaurants que cuinaran dotze propostes, que es podran encarregar prèviament o comprar de forma directa dins la fira. La previsió és distribuir 2.500 racions durant tot el cap de setmana.

En el cas de l'espai que habitualment oferia vins de la DO Penedès, s'ha reformulat en una sala de tast més reduïda, que s'ubicarà a la casa senyorial Cal Posas, si bé també s'oferiran degustacions virtuals. Com en el cas de l'aviram i del menjar, també es proposa als consumidors que encarreguin els vins per després recollir-los dins el recinte firal.

D'altra banda, entre les novetats d'aquest 2021 també hi ha la distribució del Gall del Penedès a través de 15 pollastreries i carniceries de Vilafranca. Un fet que l'alcalde Pere Regull ha celebrat, assegurant que es resol la manca de productes que hi havia fins ara, que considera una situació "contranatura". Regull també ha aplaudit la designació del xef Carles Gaig com a ambaixador del Gall del Penedès.

Un cop reformulada tota la fira, l'alcalde ha vaticinat que bona part de les novetats "han vingut per quedar-se". "De les grans crisis en surten grans solucions i oportunitats", ha remarcat Regull, que ha celebrat els canvis introduïts degut a la covid-19 i ha lloat la "supervivència" de la fira.
0
0
0
s2smodern