PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Es presenta a Vilafranca el projecte pilot “Porta a ResiduRecurs”, basat en l'economia circular

Foto: Fèlix Miró

Aquest matí s’ha presentat a l’edifici de l’Enològica de Vilafranca del Penedès el projecte pilot “Porta a ResiduRecurs” que impulsa el Consell General de Cambres per apropar el territori el portal Borsa de subproductes i matèries primeres. 

El tinent d’alcalde de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Joan Manel Montfort, ha explicat que l’Ajuntament s’hi ha adherit perquè “fa dos anys que treballem en el projecte Penedès Circular per fomentar l’economia circular al territori. Moltes empreses que generen residus i els llencen a l’abocador, quan es podrien aprofitar. És un valor que tenim que s’està desaprofitant”, assegurava. L’objectiu d’aquest programa, en el qual també hi participa la Mancomunitat Penedès Garraf i el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, amb el suport de la Federació Empresarial del Penedès i el Garraf, i la Cambra de Comerç de Barcelona, entre altres institucions, és “la transformació de l’economia envers una més verda i sostenible”.

Des de Vilafranca s’ha dissenyat un pla d’accions en aquest sentit per a les empreses per tal d’estalviar costos, reduir les emissions i facilitar l’eficiència energètica, entre altres objectius.  

Montse Monedero, responsable de la Borsa de Subproducte i Matèries primeres ResiduRecurs del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, ha detallat en què consisteix aquest instrument, que es va posar en marxa a Catalunya el 1992. Segons ha explicat “és una eina estratègica per desenvolupar projectes d’economia circular”. L’objectiu és posar en contacte empreses productores de residus amb empreses interessades en els recursos sobrants del sector industrial. Els usuaris poden publicar i consultar tants anuncis d'oferta i demanda com vulguin.  El projecte permet l'accés des de qualsevol interfície i punt.

Es tracta d’una plataforma pública i gratuïta que té uns 4.000 usuaris a Catalunya i 1.858 anuncis publicats. Existeix una gran demanda i interacció entre les empreses que formen part de la borsa, que es posen d'acord i es gestionen els contractes entre elles. El promig actual és de 6,5 contactes per anuncis publicats. En el cas de la comarca, de moment s’han fet tres anuncis i hi ha 2.500 empreses registrades al Penedès, que s’estan visitant per sectors per tal de donar a conèixer la borsa, segons explicaven des del servei de Promoció Econòmica. Fins ara ja s’han publicat tres anuncis, un del sector de la biomassa, un de peces de plàstic i un de taps de suro.

En breu aquest recurs s’anirà presentant a les empreses de la comarca per tal que el coneguin i es puguin sumar a la borsa.

Des de la Federació Empresarial de l'Alt Penedès (FEGP), tant la directora general, Rosa Jorba, com el vicepresident, Xavier Montoliu, han aplaudit la proposta perquè "és important que les empreses del territori es coneguin entre elles i es posin en relació per projectes d'interès comú" i han apuntat que ajudarien en la difusió a través dels seus socis. En el mateix sentit s'ha expressat el president de la delegació de l'Alt Penedès de la Cambra de Comerç de Barcelona, Ramon Giró. 

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 109