PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Vilanova i la Geltrú aixeca la moratòria per a nous habitatges turístics


L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú tornarà a concedir llicències per a nous habitatges d'ús turístic (HUT), després que la Generalitat hagi donat llum verda al Pla Especial municipal amb què es vol posar ordre a aquests allotjaments. La Comissió Territorial d'Urbanisme del Penedès ha avalat la normativa que el ple municipal va aprovar al març, de manera que el consistori preveu aixecar aviat la suspensió de nous permisos decretada fa dos anys –és a l'espera que es publiqui al DOGC-. La regulació divideix la ciutat en quatre àrees, on aquests allotjaments podran representar entre el 2% i el 3,8% del parc d'habitatge. Al mateix temps, es marquen límits de número d'HUT dins un mateix barri i també en una mateixa comunitat de veïns.
 
Les quatre zones en què es divideix Vilanova per regular els HUT són: costa, centre, primera corona i segona corona. La majoria d'àrees tenen un topall del 2%, una xifra que s'eleva en el cas de la franja de la costa, on es permet que els habitatges turístics representin entre el 2,6 i el 3,8% del parc disponible. L'Ajuntament matisa, però, que hi ha determinats sectors on ja s'ha cobert aquest topall, com la zona marítima de Sant Cristòfol. En canvi, àrees com l'entorn de la Rambla Principal encara tenen marge d'increment.

El consistori insisteix que l'objectiu d'aquesta normativa és "garantir la prevalença del dret a l'habitatge", al mateix temps que es vol "assegurar l'equilibri entre l'activitat econòmica del turisme i el benestar dels veïns". "No volem ser una destinació turística de masses sinó un turisme inclusiu que formi part del dia a dia de la ciutat sense alterar-lo”, sosté el regidor de Turisme, Jordi Medina, que recorda que la ciutat té un dèficit de places hoteleres que actualment es complementa amb els HUT.

A Vilanova hi ha registrats gairebé 300 HUTs, que suposen uns 2.500 llits disponibles. El preu mig per persona i nit se situa a l'entorn dels 150 €, i l'ocupació era a l'entorn del 80% abans de la pandèmia, segons l'Ajuntament. Coincidint amb l'aixecament de llicències, el consistori avisa que iniciarà en breu una campanya d'inspeccions per detectar si hi ha pisos turístics que operen sense llicència i, si en tenen, supervisar que no superin l'ocupació màxima que estipula la cèdula d'habitabilitat.
0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 110