PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Vilafranca preveu incrementar un 5% el pressupost del 2017 gràcies al creixement d’ingressos i a noves subvencions

El govern durà al ple d’aquest dimarts la proposta de comptes mantenint una inversió equitativa entre serveis socials i promoció econòmica

Redacció.- El govern de Vilafranca del Penedès preveu incrementar un 5% el pressupost de l’any que ve en relació al del vigent 2016, amb uns comptes que ascendeixen als 50,6 milions d’euros.

El principal motiu de l’augment es deu a un creixement dels ingressos generats de l’activitat econòmica del municipi i també a l’arribada de diverses subvencions per desenvolupar inversions, segons ha explicat aquest dimarts el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz. L’executiu ha definit el pressupost com a “continuista” perquè manté una inversió equitativa entre els serveis socials i la promoció econòmica, fet que l’alcalde Pere Regull ha defensat remarcant que “són dues qüestions que van lligades, perquè sense promoció econòmica el municipi cauria en el desànim i no podríem invertir en ajudes socials”. El pressupost es debatrà al ple municipal d’aquest dimarts al vespre.

Tant en promoció econòmica com en serveis socials, el govern de Vilafranca preveu destinar-hi 5,6 milions d’euros, que en el cas de l’atenció social creixen fins els 9,5 MEUR perquè s’hi inclou una part assistencial obligatòria per llei. Aquesta partida d’atenció a les persones engloba 2 milions destinats, entre altres, a ajudes directes en relació a l’emergència social i la pobresa energètica, a l’alimentació, al pagament de l’aigua corrent i a la construcció d’un centenar d’habitatges socials de gestió municipal.

Pel que fa a la promoció econòmica i projecció exterior, els 5,6 MEUR previstos pel govern es volen destinar a ampliar l’oferta formativa entorn l’enoturisme i els negocis del vi, reformar la Casa de la Festa Major, canviar la senyalització turística i “reforçar la capitalitat del vi”. El govern s’ha referit així a la inversió en festivals i projectes relacionats amb la promoció vitivinícola, com el Vijazz, el Festival Most, els Premis Vinari o la Carretera del Vi, a banda d’ampliar la subvenció directa al VINSEUM.

“Cal equilibrar l’assistència social amb la promoció econòmica en funció del moment social que vivim”, ha explicat Pere Regull per justificar el repartiment de recursos entre aquestes dues àrees. Regull ha admès que “sembla que l’economia millora lleugerament però no s’ha traduït al total la societat”, de manera que ha defensat que “seguim necessitant molts ajuts socials”.

D’aquesta manera, l’alcalde ha situat la millora dels serveis, la millora de la ciutat, el suport social i la promoció de Vilafranca com a “prioritats” del govern pel proper exercici, destacant que “són qüestions que no van per ordre”. “No podem tenir una ciutat maca amb gent que passa gana ni podem promocionar una ciutat que no es cuida. Tot va relligat”, ha apuntat.

Continuïtat a les inversions plurianuals

Pel que fa a les inversions, el govern ha tret pit destacant que Vilafranca és “dels pocs ajuntaments on no s’han deixat de fer inversions, malgrat la crisi”. Pel 2017 s’hi volen destinar 5,2 milions d’euros, els quals, finançaran principalment obres ja iniciades amb partides de pressupostos anteriors.

Així, es continuarà invertint, entre altres, en la urbanització de la llosa del TGV, ampliar la Casa de la Festa Major, culminar el nou espai per a joves a l’antic mercat de la Pelegrina i continuar el projecte de rehabilitació de l’antic Hospital per convertir-lo en un edifici centralitzador dels serveis tècnics municipals. El tinent d’alcalde i cap de files del PSC, Francisco Romero, ha assegurat que “la majoria” dels projectes inclosos a l’acord de govern signat amb CiU ja estan encaminats.

Manca d’acord amb l’oposició

La proposta de pressupostos del govern pel 2017 es debatrà al Ple municipal d’aquest dimarts al vespre i, previsiblement, tiraran endavant amb l’únic suport dels partits de l’executiu (CiU i PSC). El govern ha admès en roda de premsa que “difícilment s’arribarà a acords” amb la resta de grups, amb qui mantindran una reunió d’última hora a primera hora de la tarda.

Pere Regull ha retret que les aportacions de les altres formacions s’han presentat durant el mes de novembre, malgrat el govern els havia fet arribar la proposta de pressupost al mes de juny. L’alcalde ha interpretat aquest fet com una manca de voluntat de diàleg però no ha tancat la porta a acords en l’últim moment.
0
0
0
s2smodern