L’economia catalana creix un 3,3% anual durant el tercer trimestre

El PIB català augmenta un 0,7% en relació al segon trimestre, segons Economia i Hisenda

ACN Barcelona .- L’economia catalana ha crescut un 3,3% en termes interanuals durant el tercer trimestre de 2016, segons ha informat aquest dilluns el departament d’Economia i Hisenda a través d’un comunicat.
La taxa intertrimestral ha estat del 0,7%, una dècima inferior a la del trimestre anterior, però quatre dècimes per sobre de la mitjana de la zona euro (que és del 0,3%). En termes interanuals, el creixement del 3,3% se situa per sobre de l’1,6% de la zona euro. A escala sectorial, destaca especialment l’acceleració del sector industrial i la lleu moderació del sector de serveis. Aquestes dades de l’avanç del PIB i del VAB dels principals sectors productius estan estimades conjuntament per l’Idescat i el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.
 
Pel que fa a les taxes de variació del VAB per sectors, el creixement del sector industrial se situa en un 4,9%, el més alt dels darrers sis anys. La producció industrial continua molt dinàmica, amb un creixement superior al de la mitjana de la zona euro. Aquest comportament més positiu de la indústria catalana es produeix des de mitjan 2013 i durant el 2016 s’ha eixamplat el diferencial. Les agrupacions sectorials on la producció industrial mostra un comportament interanual més positiu són l’agrupació de tèxtil, confecció, cuir i calçat, la de maquinària i equips mecànics, la de cautxú i plàstics i la de productes farmacèutics.

El sector de la construcció millora el ritme de creixement fins a un 3,9%. L’edificació, en especial l’habitatge, marca la pauta d’aquest increment. Tant l’ocupació com el consum de ciment repunten.

El sector de serveis augmenta un 3,0% interanual i és l’únic amb uns resultats una mica inferiors al trimestre anterior, dins la pausada desacceleració de l’economia, en especial del consum privat. En qualsevol cas, les xifres del sector són remarcables, en especial pel que fa a la creació d’ocupació (el nombre d’afiliats a la Seguretat Social incrementa en aquest sector un 4% el mes de setembre). En l’àmbit turístic, l’afluència de visitants estrangers augmenta un 4,4% i el creixement que experimenten les seves pernoctacions hoteleres és d’un 7%. Al seu torn, les pernoctacions del turisme domèstic i de la resta de l’Estat augmenten un 6,4%.
0
0
0
s2smodern