El Penedès-Garraf va perdre entorn el 18% d’afiliats durant l’etapa de crisi

Tanmateix, el darrer any les tres comarques han capgirat la situació i se situen entre les zones on més han augmentat el nombre d’afiliats

Redacció | Lídia Oñate .- Poques comarques catalanes han recuperat el volum d’afiliats a la Seguretat Social que hi havia el juny 2007, just abans que esclatés la crisi financera i la bombolla immobiliària.

Per ser exactes només una, la Garrotxa, ha aconseguit superar el nombre d’afiliats durant aquest llarg període de nou anys. La diferència és molt minsa, 30 afiliats més, però s’ha convertit en l’única que n’ha sortit prou ben parada. No ha estat el cas de l’Alt Ribagorça, el Solsonès i les Garrigues, que han perdut el 28,52%, 25,73 i 24,91% d’afiliats, respectivament, segons es desprèn de l’informe Ombres de la recuperació de l’ocupació i la contractació a Catalunya que va presentar recentment l’UGT.


En el cas del Penedès-Garraf, la pèrdua d’afiliats se situa entorn el 18%, una xifra que mostra l’elevat cost que ha comportat aquesta crisi per a les tres comarques. Amb una davallada del 18,90%, el Garraf ha estat la comarca que més ha patit la pèrdua d’afiliats, seguit del Baix Penedès (-18,18%) i l’Alt Penedès (-17,64%). Aquestes baixades a les llistes locals, però, es tradueixen de forma diferent en nombres absoluts, ja que és a l’Alt Penedès on més han caigut els afiliats: fins a 6.213 persones menys. En segon lloc es troba el Garraf, amb 5.759 afiliats menys i en últim lloc de les tres comarques, el Baix Penedès, que ha vist com s’ha reduït la llista d’afiliats en 3.958 persones durant el període de crisi.

El Gran Penedès recupera afiliats
Tanmateix, les comarques del Penedès-Garraf han estat capaces de redreçar la situació durant el darrer any i posicionar-se entre les onze comarques catalanes que presenten un millor comportament en l’àmbit laboral. Segons l’informe, el Baix Penedès ocupa la cinquena posició de la llista de comarques on més afiliacions s’han registrat, passant de 16.712 a 17.811. Això suposa un increment del 6,58%, lleugerament superior al del Garraf (6,15%), on el nombre d’afiliats ha passat dels 23.275 als 24.706. Unes posicions més enrere es troba l’Alt Penedès, que presenta un nombre d’afiliats més alt que les altres dues comarques del territori penedesenc. En concret, guanya un 5,63% d’afiliats, passant dels 27.459 el juny de 2015 als 29.006 el juny d’aquest any.

L’UGT veu perill en una economia de serveis
En l’informe Ombres de la recuperació de l’ocupació i la contractació a Catalunya l’UGT denuncia la situació laboral existent actualment a Catalunya, “on predomina la contractació temporal i focalitzada en el sector serveis”. Durant el primer semestre de 2016, 8 de cada 10 nous llocs de treball creats s’han concentrat en el sector serveis. En aquest sentit, des del sindicat temen que el país s’aboqui a un sector que genera molts llocs de treballs que “s’associen a la precarietat laboral, sovint merescudament”. Segons apunten a l’informe la terciarització que s’ha anat produïnt aquests anys al nostre país “va en detriment de la pròpia economia perquè la indústria, que suposava el 20% del total de llocs de treball (553.979 afiliacions) el 2007, enguany només en suposa el 16%”. Entre les principals activitats generadores d’ocupació destaquen el comerç a l’engròs i al detall (exceptuant els vehicles de motor), els serveis de menjar i begudes, l’Administració Pública i de Defensa, i les activitats sanitàries.


Pel que fa a la nova contractació, el sindicat tampoc veu amb bons ulls el camí que emprès, ja que el 80% són temporals, i d’aquests, el 36,20% tenen una durada inferior a un mes. “La contractació indefinida s’ha convertit en una pràctica molt residual i només suposa el 13,2% del total de contractes vigents”, argumenten.

0
0
0
s2smodern