PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Les empreses de Sant Sadurní donen el lideratge a Barcelona en exportacions de vi i cava

La Memòria Econòmica 2015 de Cambra de Comerç estudia el sector del vi a la província de Barcelona

Redacció | Lídia Oñate .- La comarques de Barcelona són capdavanteres en exportacions de vi i cava en el conjunt de l’Estat espanyol, gràcies en gran part a l’Alt Penedès.

Ho recull l’estudi El sector del vi a la província de Barcelona. Hegemonia productiva i exportadora, impulsat per la Cambra de Comerç i elaborat per la Universitat de Barcelona.


L’autor de l’estudi, Raimon Soler, va explicar durant la seva presentació fa uns dies a l’Auditori del Vinseum, a Vilafranca del Penedès, que a Sant Sadurní d’Anoia i als municipis de l’entorn existeix un clúster que reuneix el 44% d’empreses del sector vitivinícola que hi ha a la demarcació de Barcelona, les quals generen un 57% dels llocs de treball. Respecte a aquestes companyies que hi ha concentrades en un territori molt reduït d’aquesta comarca, Soler assegurava que representen el 66% dels productes que es venen fora, “amb el cava com a motor d’exportació”. En aquest aspecte, Soler afegia que l’auge de les exportacions es deuen, principalment, a “la internacionalització dels vins amb Denominació d’Origen Cava i Catalunya”. Els principals mercats on es destinen aquestes vendes exteriors són el xinès i el nord-americà. L’informe també recull que les empreses “s’han esforçat” per millorar les vendes a l’estranger, però matisa que el pes de les exportacions recau actualment sobre deu grans companyies, entre les quals hi ha Freixenet, Codorníu i Cellers Torres, que aglutinen el 84% de les vendes a l’estranger. De cara al futur, l’autor de l’informe indicava que les companyies tenen un “gran repte”: reforçar el valor i el prestigi del vi i del cava. “Ja hi ha qualitat, però cal destacar-la i evitar entrar en una guerra de preus per guanyar clients”, ha afirmat Soler, assegurant que “aquesta serà la manera de poder afrontar l’aparició de nous competidors internacionals”.


L’anàlisi constata que el 91% dels vins i caves que s’exporten des de Catalunya surten des les comarques barcelonines. Pel que fa al conjunt de l’Estat espanyol, del total d’exportacions de vi i cava, la demarcació de Barcelona en representa un 20%, fet que la situa per davant de la Rioja. En concret, l’informe afirma que les comarques barcelonines exporten 2’2 vegades més que la zona de la Rioja. Per reforçar aquest lideratge, l’autor de l’estudi, Raimon Soler, insta les empreses a “augmentar el prestigi dels productes” en comptes d’intentar competir abaratint els preus, com assegura que s’està fent actualment.


La presentació de l’estudi sobre la internacionalització del vi es va fer en el marc de l’exposició de la Memòria Econòmica 2015 de la Cambra de Comerç. La directora d’aquest balanç, Carme Poveda, va subratllar la importància que han tingut precisament les exportacions per fer que el 2015 s’hagi tancat “amb el millor balanç dels últims vuit anys”. Arreu de Catalunya, explicava Poveda, “el repunt del comerç, les exportacions i el turisme han estat els tres factors que han impulsat l’economia”. En el cas de l’Alt Penedès, comarca protagonista de l’estudi del vi, va afirmar que la clau del seu impuls econòmic havien estat “les vendes exteriors del sector vitivinícola i el turisme atret pel vi, la gastronomia i la cultura”.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 109