PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Torrelavit vol convertir en atractiu turístic el llegat industrial del riu Bitlles

El municipi prepara l'obertura del Centre d'Interpretació de l'Aigua per posar en valor la dotzena de molins paperers que va acollir el segle XVIII

ACN Torrelavit .- L'Ajuntament de Torrelavit vol treure el màxim profit al pas que del riu Bitlles pel municipi.
Si durant el segle XVIII, el recorregut de l'aigua va desencadenar la posada en marxa de fins a dotze molins paperers que van significar un important impuls per a la indústria, ara el poble vol que el riu torni a ser un generador d'economia. En aquest cas, però, a través del turisme. Per això està enllestint l'obertura del Centre d'Interpretació de l'Aigua, prevista oficialment per a la tardor però amb la intenció que els veïns del municipi ja puguin conèixer l'espai durant aquest estiu. L'alcalde, Ramon Riera, defensa que cal "reconèixer i revalorar" el paper de l'aigua al municipi, tant per preservar la història entre els veïns com per atraure visitants que comprin i consumeixin als establiments i restaurants de la vila.

Tot i que el Bitlles és un riu aparentment amb poc cabal, l'alcalde de Torrelavit, Ramon Riera, assegura que "és dels rius més ben aprofitats de Catalunya", per la seva constància i pel rendiment que se n'ha tret al llarg de la història. En una entrevista a l'ACN, Riera recorda que el pas del riu va generar l'assentament dels primers veïns, la implantació de les hortes i, posteriorment, l'arribada de la indústria paperera.

Per aquest motiu, l'alcalde defensa la importància de recollir tot aquest llegat al Centre d'Interpretació de l'Aigua, que obrirà just al costat de l'Ajuntament i reunirà informació tant dels elements naturals com de la importància que l'aigua ha tingut en la vida humana i industrial. "Volem que se li tingui més respecte al riu, continuar la convivència que el poble hi ha tingut al llarg dels anys i que segueixi sent un motor econòmic per a nosaltres", assenyala.

Riera afirma que aquest Centre és el projecte turístic "més ambiciós" que mai s'ha impulsat a Torrelavit, no tant per l'espai en si –on s'han invertit 300.000 euros-, sinó per la idea en conjunt, ja que volen integrar-lo en diverses ofertes de la comarca. Així, confia que l'atracció de visitants impulsarà les visites a altres punts d'interès com les caves i cellers, el Vinseum de Vilafranca del Penedès o el Centre d'Interpretació del Cava de Sant Sadurní.

Alhora, la previsió és que les visites al Centre vagin acompanyades d'una petita ruta pel nucli urbà, incloent l'església romànica de Sant Marçal i l'entorn natural del propi riu Bitlles. Tot plegat, destaca l'alcalde, s'espera que sigui una empenta per a la facturació en els comerços i restaurants del poble i que animi altres empresaris a obrir nous establiments.

"El riu reforça l'oferta enoturística", subratlla Ramon Riera, fent una crida a complementar els recursos entre els 27 municipis de l'Alt Penedès: "sumant, serem més forts i podrem crear més activitat econòmica i ocupació". Destaca així la importància d'aprofitar els visitants que rep Barcelona i les oportunitats d'haver deixat enrere el concepte de 'turisme de sol i platja'. Per l'alcalde, l'impuls del turisme gastronòmic o industrial ha servit per "redescobrir el que ja tenim", i considera que això ha estat beneficiós pel propi territori, que ara està "endreçat", i que alhora ara es pot "promocionar".

El Centre d'Interpretació de l'Aigua es troba actualment en la fase final d'obres i es posarà en marxa a ple rendiment durant la tardor, mentre que aquest estiu ja s'hi faran visites concertades. En paral·lel, el municipi estudia com aprofitar els 50.000 metres de sostre industrial que van deixar a Torrelavit els dotze antics molins paperers, dels quals només en queda un en funcionament.

Per això, fa dos anys va aprovar un Pla Especial urbanístic de protecció dels molins paperers, amb el qual vol impulsar nova activitat econòmica i restaurar-ne els elements més icònics i històrics. L'alcalde augura que a llarg termini es podran incorporar aquestes instal·lacions a les visites en ruta del Centre d'Interpretació.
0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 105