Les empreses inverteixen més en l’anàlisi de dades per retallar els costos energètics

La companyia vilafranquina OpenDomo ha desenvolupat una plataforma a través de la qual els consultors energètics busquen com reduir-los

Redacció | Lídia Oñate .- Ja fa uns anys que les empreses van fixar-se com a prioritat retallar els costos. En el punt de mira es van situar els energètics, un dels principals esculls que han de fer front dia a dia per l’elevat preu de l’energia al nostre país.

En paral·lel, han anat proliferant empreses i professionals que ofereixen els seus serveis com a consultors energètics per tal de detectar on es produeixen els majors consums d’energia i de quina manera es pot reduir el cost de la factura. L’empresa vilafranquina OpenDomo és una de les companyies que s’encarrega de facilitar el camí als consultors, que requereixen una plataforma a través de la qual obtenen les dades de consum de les empreses. “Nosaltres oferim una solució per ajudar el seu client a estalviar”, explica Elisabet Cuenca, gerent d’OpenDomo. Amb aquest sistema i les mesures adients, les empreses poden arribar a estalviar entre un 20 i 30% del consum energètic. Des d’OpenDomo han fixat en quatre els nivells de solucions a l’empresa: validació de factures; monitorització del comptador de la companyia; fer submesures de la temperatura, l’aigua, llum i gas, entre d’altres; i l’automatització. “El primer que cal fer és revisar la facturació de la llum perquè hi acostuma a haver molts errors com la potència contractada”, comenta Cuenca. En aquest aspecte veu necessari fer una bona anàlisi de les potències a través de les corbes de càrrega, que permeten conèixer quin és el màxim de potència que necessita l’empresa i durant quins moments es fa servir. “Si es tracta d’un excés de potència molt puntual no surt a compte demanar més potència de l’habitual, sinó pagar una penalització”, argumenta. Aquesta mesura, sumada a un bon protocol de tancament que asseguri que durant les hores de tancament de l’empresa tots els aparells estan correctament apagats, ha fet estalviar més del 20% en algunes empreses. Entre els seus principals clients, destaquen l’administració local, “que té un potencial de millora molt alt”, i les empreses multipunts, és a dir, cadenes de botigues, forns de pa, supermercats... Segons Cuenca, “encara que gastin poc a cada punt, a nivell global de negoci el resultat pot ser important”.

Actualment, la majoria dels clients dels seus consultors es localitzen a Barcelona, Madrid i Sevilla, però també operen a l’estranger amb projectes a l’Argentina, Colòmbia, Xile i Portugal, entre altres països. “A Espanya hi ha molta competència al nostre sector i volem fer força en altres mercats”, comenta Cuenca, que afegeix que “el volum de negoci que podem aconseguir aquí és petit i per això preferim apostar per països com Anglaterra, on el nivell de vida (i de negoci) és més alt”. De cara al futur, l’objectiu és ampliar els clients al Penedès i obrir una branca de consultoria energètica que pugui ampliar el negoci també a nivell domèstic.

OpenDomo s’incorpora a un projecte pioner d’abast europeu

L’octubre de l’any passat OpenDomo va iniciar el projecte DREEAM, juntament amb un grup d’empreses del sector d’eficiència energètica a nivell europeu. Aquest és un projecte de quatre anys que se centra en la rehabilitació d’edificis residencials, en concret, dels d’habitatge públic, que representen un 12% dels immobles europeus i tenen un gran índex de millora. Actualment s’estan executant tres projectes més a les ciutats de Padiham (Regne Unit), Treviso (Itàlia) i Landskrona (Suècia). L’objectiu és reduir fins a un 75% el consum d’energia (davant del 40% que és l’habitual en aquests casos). De moment, però, només s’ha realitzat la fase inicial, que ha inclòs la visita a les tres localitzacions. “Ara començaran a posar els primers elements mesuradors per tenir registrades les dades, tant d’abans com de després, i així poder-ho avaluar”, explica Cuenca.

Un cop finalitzat el projecte DREEAM, els membres que hi han participat intentaran buscar potencials clients on aplicar-ho a la resta de països.

0
0
0
s2smodern