PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Els efectes del canvi climàtic cada cop influeixen més en l’economia local

Comerços, allotjaments turístics i agricultors són alguns dels principals afectats pel canvi de la meteorologia, cada any més alterable 

Redacció | Lídia Oñate .- Pocs han estat els dies de fred hivernal que s’han registrat aquest primer trimestre al Penedès-Garraf, una situació que també s’ha produït a la major part de Catalunya.

Cada any es fan més notoris els efectes del canvi climàtic. Hiverns que no arriben, primaveres que s’allarguen fins al juny, estius de temperatures extremadament altes per la zona, i tardors que sorprenen en plenes compres de Nadal.

Josep Gol, responsable de l’anàlisi meteorològic de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, ubicat a Vilafranca del Penedès, comenta que “aquest any el canvi climàtic s’ha aguditzat molt i l’hivern ha estat molt suau”. S’ha donat el cas que alguns ametllers havien florit al desembre, un símptoma de les conseqüències de temperatures elevades a l’hivern. “Aquest context en el qual ens trobem altera el cicle vegetatiu de les plantes, en especial, en la seva fase d’hivernació i brotació”, explica Gol, que de seguir així no podran sobreviure perquè “no arrencarà la floració necessària”.

Al nostre territori, en gran part de secà, la quantitat de dies de precipitacions gira entorn els 70 dies, però el darrer any no es va arribar ni tan sols als 60 de mitjana. Les temperatures van marcar rècords el mes de maig, quan va entrar una massa d’aire càlid. Sant Pau d’Ordal (35,9ºC), El Montmell (35 ºC) i Canyelles (33 ºC) van assolir les puntes màximes de l’Alt i Baix Penedès, i el Garraf, respectivament. Pel que fa a l’estiu, va mantenir-se càlid amb mitjanes altes. Aquest any, però, l’abril està sorprenent per les freqüents precipitacions, que pràcticament no havien aparegut en tot el que portem de 2016. Tanmateix, no es descarta que les temperatures pugin amb virulència passat l’episodi de pluges.

Segons Gol, amb els anys “s’accentuaran els microclimes”, que es poden traduir en tempestes fortes i puntuals en zones concretes com la calamarsada que es va produir el mes de març, que va causar diversos accidents a l’autopista AP-7 al seu pas pel Penedès.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 106