PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Es crea un grup de treball per reduir els peatges de la C-32

Redacció | Olga Aibar .- Els empresaris i els agents polítics i socials de les comarques del Penedès i del Garraf han dit prou i han pres la iniciativa de liderar un grup de treball per tal de buscar solucions al greuge comparatiu que suposen les elevades tarifes que s’apliquen en els peatges de la C32.

Unes barreres que resten competitivitat a les empreses del gran Penedès i suposen un sobrecost per als residents que treballen a l’entorn de l’àrea metropolitana barcelonina.

Així ho han reiterat en els darrers anys en multitud de debats i trobades amb representants de la Generalitat. El darrer va tenir lloc el 23 de febrer i es va fer en dues fases. S’inicià pel matí amb un esmorzar col·loqui al restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú protagonitzat pel director general d’Infraestructures i Mobilitat terrestre de la Generalitat, Xavier Flores, i el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font.

Font va obrir el foc amb una llarga dissertació sobre les línies estratègiques del Govern català per garantir una millor mobilitat a Catalunya, entre les quals revisar el sistema de corones del país i aplicar tarifes noves o la sol·licitud del traspàs integral del servei de Rodalies. Relacionat amb aquest darrer aspecte, va apuntar que “la R2Sud, la del Garraf, és una de les línies que hauria de ser gestionada per la Generalitat per evitar la situació de col·lapse que pateix actualment. No podem continuar esperant”. Pel que fa al transport privat, Font apuntava que “tenim per davant un gran repte: l’homogeneïtzació dels peatges. Sabem què val alliberar cada concessió i les condicions per fer-ho”. En aquest sentit, va apuntar que, segons un estudi de la UPC, el rescat del peatge de la C-32 costaria entre 700 i 1.100 milions d’euros. Font va indicar que s’han iniciat iniciatives de rebaixa del preu del peatge per a vehicles ecològics o amb alta ocupació però que “no es pot pretendre que les autopistes, que van tenir un cost elevat, costin zero euros als usuaris. Qui posarà els diners per a alliberar-les?”, es preguntava. També va afirmar que el PIB de la comarca del Garraf abans i després de la construcció de la C-32 és “substancialment diferent” i que el resultat d’aquesta infraestructura ha estat “molt positiva per a la comarca, com ho va ser l’AP-7 en el seu dia”. A aquesta qüestió, tant el president, Jordi Solà, com la consultora Anna Cols li van rebatre en el torn de preguntes. El primer li va recordar els greuges manifestats durant anys per la ciutadania, les empreses i representants institucionals de la comarca pel sobrecost del peatge i va reblar que “demanem justícia, que els peatges siguin justos i no homogenis per a tothom”. Tenim per davant el repte de buscar la fórmula per a fer-ho possible, que s’haurà de debatre entre tots”.

El representant de l’Ajuntament de Vilafranca i de la Fundació Pro Penedès, Jordi Cuyàs, afegia que un dels temes que no s’havien tractat durant el discurs dels representants de la Generalitat era el transport interterritorial. En aquest sentit, apuntava que “el territori hauria d’autogestionar-se. No té sentit que els horaris dels autobusos del Penedès i el Garraf es fixin des de Barcelona”.


Des de Cubelles també es recordà els greuges en l’àmbit de Rodalies per anar a Barcelona.

A la tarda, es va convocar una comissió de treball oberta sobre la C-32 a la seu de l’Associació d’Empresaris del Penedès i el Garraf (ADEPG) , moderada pel president, Jordi Solé, en la qual hi van participar representants d’empreses, entitats privades i institucions públiques de les tres comarques, a més del Campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú i el Gremi d’Hostaleria de Sitges. En el decurs de la sessió, es van proposar diferents actuacions que es posarien en marxa les properes setmanes després que s’hagin consensuat els objectius d’aquest front público-privat.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 106