PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Whatsapp business: sí o no?

Avui dia, gairebé tothom fa servir Whatsapp, a nivell personal, de forma individual o per a comunicacions en grup. Sempre en un entorn privat. També hi ha empreses que l’utilitzen com a eina de treball. És una manera molt directa d’estar en contacte amb el client. Tanmateix, el desconeixement ha fet que ja hàgim vist sancions de l’AEPD a companyies que han “abusat” d’aquesta eina per a enviar comunicacions a clients sense tenir autorització per fer-ne ús de les seves dades. I és que cap assessor en protecció de dades amb un mínim de coneixement el recomanaria, tot i els exemples diaris d’empreses que utilitzen Whatsapp per connectar amb els seus clients. Des de comandes en línia, a consultes, reserves, convocatòries per a esdeveniments, etc.

Per mirar de donar resposta a aquest perfil professional, i per als que tenen remordiments, arriba Whatsapp Business: una aplicació de missatgeria instantània per a empreses, amb l’objectiu de facilitar la fidelització, la creació de clients i l’increment del volum de facturació amb la millora de la relació i comunicació amb el client. El que ja es venia fent en el model “personal” més matusserament ara pren forma d’app professional.

La pregunta és: a partir d’ara, amb aquest nou format, el podem utilitzar amb tranquil·litat? Hi ha diversos elements a valorar. Davant totes les bondats que ens explica la companyia, cal tenir en compte, per exemple, que la versió per a particulars està en el punt de mira de la Unió Europea per incomplir la legislació en matèria de protecció de dades:

D’una banda, les comunicacions estan xifrades, però no és suficient: com es xifra l’hora a la que l’usuari desperta, a quina hora es comunica amb una persona, o on es troba...? I d’altra, es desconeix on són els servidors que allotgen la informació de les comunicacions (textos i fotos).

Són dos aspectes bàsics que es demanen a qualsevol empresa europea o de fora que tracti dades de ciutadans europeus. Llavors? Val a dir que existeixen alternatives de missatgeria per a telefonia, fins i tot “made in Spain”, més segures, però no tenen la mateixa fama. Clar, Whatsapp és gratuïta i pertany a Facebook.

No obstant això, l’aplicació ha tingut una bona rebuda: ens permetrà rebre missatges relatius a serveis que hàgim contractat, enviar queixes, realitzar seguiment d’enviaments o fins i tot efectuar transaccions o tancar compres. A més no cal pagar ni instal·lar res, funciona amb l’app de “particulars” que ja tenim.

A això, hi hem de sumar que la mateixa AEPD ha donat un nou impuls amb les seves accions a l´ús d’aquesta app i ha obert un servei de WhatsApp per impulsar l’educació dels menors en els entorns digitals, en col·laboració amb el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport per actuar conjuntament. Europa es mira Whatsapp amb recel i l’AEPD hi crea col·laboracions. La polèmica està servida.

0
0
0
s2smodern

               PENEDÈS DATA           

                L'INFOGRÀFIC             

 Ja és a la venda el número 83

 
OPINIÓ

El primer de l'any FEGP
Isidre Also Torrents
Disfuncions i altres malalties 
Martí Sistané Planella
La sentència de "La Manada" i l'opinió pública
Daniel Iborra Fort
Les claus de la internacionalització 
Gemma Beltran Aniento
Creadors del nostre destí
Begoña Cartagena Font
  

Cava en liquidació

Eric Enguita Albet
El valor d'un premi
Daniel Lafuente
Ostentació
Agustí Romeo Huguet

Hola RGPD 

Jordi Ventura Massó

Una visió de la realitat
Dolors Marín Tuyà