Hola RGPD

Crec que per una vegada, i sense que serveixi de precedent, no cal explicar què és “això” de la protecció de dades. Amb l’aplicació efectiva del nou Reglament de Protecció de Dades europeu, perquè en vigor ja hi era des de fa dos anys, és com si haguéssim passat de zero a cent en 3 segons.

Molts ho anaven treballant de manera més o menys intensa en els darrers mesos, certament, però per a una immensa majoria ha estat com un adveniment per sorpresa. I què passa? Que llavors han aparegut les presses, el què he de fer, qui em soluciona això, què passa si no envio aquell e-mail!!

És curiós com, amb el temps que hem tingut per gestionar aquesta transició de la LOPD al RGPD, l’allau d’accions per a d’adaptar-se s’han fet a pocs dies o hores del famós ja 25 de maig. Almenys, les qüestions que han estat més visibles per als usuaris. O no ha estat excepcional el nombre d’e-mails que hem rebut tothom demanant consentiment, informant de noves condicions de la política de privacitat i explicant cadascú al seu estil com és el nou reglament europeu?

Pels qui ens dediquem a això, hom pot imaginar que han estat un parell de setmanes de ritme vertiginós. Engrescador quant al fet que sembla que la cura de les dades de caràcter personals ha arribat a les nostres vides per quedar-s’hi, però també val a dir que, al més pur estil d’aquí, fins a última hora es continuava mirant com bufa el vent. I llavors les presses. I les pors… Ara perdré la major part de la meva base de dades?, ens dèiem.

Resposta: no, home no. Els teus clients seran sempre els teus clients, sobretot si fas les coses bé. No hi ha cap problema a continuar tenint relació amb ells i enviar-los comunicacions, és clar. I aquella base de dades de potencials, prospectes i contactes? Doncs un cop s’hagi fet la petició de consentiment, hauràs aconseguit tenir-la més neta que mai, amb més valor que mai. De què serveix una gran base de dades amb una resposta de l’1% a les teves iniciatives? Quants esforços malbaratats. Quan acabi tot aquest procés de validació de consentiment, tindràs un col·lectiu de potencials clients excel·lent, al qual veritablement et serà més rendible dedicar-ne esforços per fer-los aterrar a la teva cartera d’actius.

I ara què? Un cop constatat que la vida segueix l’endemà de l’entrada en vigor d’una normativa tan rellevant pel futur de l’economia digital, la cosa és passar de les paraules als fets. És un bon resum de què implica, a més a més, el nou reglament: deixar de dir coses que suposadament fem i d’anotar-les en papers, i començar a demostrar que estem al dia i gestionar la informació amb proactivitat.

powered by social2s