Ambició

Hi havia una vegada... un home pobre que es va trobar en el seu camí a un antic amic. Aquest tenia un poder sobrenatural que li permetia fer miracles. Com l’home pobre es queixava de les dificultats de la seva vida, el seu amic va tocar amb el dit un maó que immediatament es va convertir en or. Li va oferir al pobre, però aquest es va lamentar que allò era molt poc. L’amic va tocar un lleó de pedra que es va convertir en un lleó d’or massís i ho va agregar al totxo d’or. L’amic va insistir que tots dos regals eren poca cosa.
- “Què més vols, doncs?”, Li va preguntar sorprès el creador de prodigis.
- “Voldria el teu dit!”, Va contestar l’altre.

Es tracta d’un relat atribuït a Feng Meng-lung, escriptor xinès a la dinastia Ming, que des del segle XVI ens descriu l’ambició humana...
...quelcom bo o dolent?, defecte o qualitat? innat o adquirit?...
El terme té tant connotacions negatives com positives.
Sovint es considera una persona ambiciosa com aquella que no té límits per aconseguir el que desitja, que mostra una competivitat desmesurada, aquí el fi justifica qualsevol mitjà encara que no siguin èticament ben acceptats.
També se sol associar l’ambició al desig ardent de guanyar diners, poder o fama.
No obstant això, i traduït a l´àmbit laboral i a l´idioma dels negocis, se sol afirmar que l’ambició és l’ingredient essencial que transforma una idea en un negoci. Aquest desig de superació, pot estar ben encarrilat i esdevenir el motor necessari per assolir fites personals o professionals. Una “ambició positiva” que consisteix a marcar-se unes metes i aconseguir-les a força de treball, responsabilitat i esforç.
És una ambició saludable. En ella, s’aprèn dels fracassos i es lluita per aconseguir l’objectiu sense trepitjar a ningú.
En el mateix entorn laboral, una persona que no té ambicions, tendeix a reprimir les seves aspiracions i pot ser titllada de mediocre.
L’ambició ben entesa i positiva ha de impulsar-nos a intentar fer les coses millor, a no abaixar els braços, a ser perseverants i a no donar-nos per vençuts davant del primer contratemps o obstacle
Usualment una persona amb ambició positiva, veu les aspiracions com un camí per créixer davant les dificultats. Considera els obstacles com una manera de superar-se. Acostuma a ser una persona creativa i vol que els altres del seu entorn també aconsegueixin el seu creixement.
La seva mateixa ambició de ser cada dia millor li permet aprendre dels seus errors. L’ambició es pot donar per ser millor professional, sense que això signifiqui passar per sobre d’altres.

powered by social2s